Zuid-Koreaans parlement wil alsnog onderzoek dodelijke stormloop

Nieuws
Het Zuid-Koreaanse parlement heeft opnieuw een onderzoek gevraagd naar de dodelijke stormloop in Seoul waarbij anderhalf jaar geleden 159 doden vielen. Een eerdere poging om de zaak te onderzoeken werd door president Yoon Suk-yeol geblokkeerd.
anp
donderdag 2 mei 2024 om 08:38
Afbeelding
beeld anp

De eerste poging om een onderzoek in te stellen, was een initiatief van de oppositiepartij DP. Die partij heeft voor deze nieuwe poging samengewerkt met de regeringspartij PPP. Daarvoor moesten wel compromissen worden gesloten. Zo krijgt de onderzoekscommissie geen speciale bevoegdheden meer, waar de president aanvankelijk bezwaar tegen maakte. De nieuwe opzet kan wel rekenen op de steun van de president.

De stormloop ontstond in oktober 2022 in de straten van het uitgaansdistrict Itaewon. Daar vierden tienduizenden mensen het halloweenweekend. De autoriteiten worden ervan beticht dat de stormloop kwam door gebrekkige veiligheidsmaatregelen. Naast de 159 doden raakten ook bijna tweehonderd mensen gewond.

Het hoofd van de politie van Seoul wordt vervolgd voor nalatigheid, maar verder zijn geen regeringsfunctionarissen afgetreden of ontslagen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Studentenbond verbijsterd door plannen voor langstudeerboete

Studenten zijn verbijsterd dat in het coalitieakkoord staat dat er vanaf 2026 een langstudeerboete van 3000 euro per jaar komt, zegt Elisa Weehuizen, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

Afbeelding

Rechtbank behandelt zaak over rellende Eritreeërs in Den Haag

Een groep Eritreeërs staat vrijdag terecht voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari. De verdachten worden beschuldigd van openlijk geweld en in sommige gevallen ook opruiing.

Afbeelding

Gebouwen Erasmus Universiteit gaan weer open

De gebouwen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam gaan vrijdag weer open. Donderdag bleven de gebouwen van de Rotterdamse universiteit dicht door een aangekondigde pro-Palestinademonstratie.

Afbeelding

Plasterk biedt Omtzigt excuses aan in open brief

In een open brief in De Telegraaf biedt voormalig informateur en beoogd premier Ronald Plasterk NSC-leider Pieter Omtzigt excuses aan over hun eerdere aanvaring in de formatie.

Afbeelding

Aandeel gelovigen in tien jaar tijd gedaald tot 42 procent

De groep Nederlanders die een religie aanhangt, is in tien jaar tijd gedaald van 53 naar 42 procent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat al sinds 1849 mensen naar hun religie vraagt, zijn tegenwoordig 75-plussers het vaakst gelovig.

Afbeelding

Tienduizenden jonge vrouwen in 2023 gestalkt, weinig aangiftes

Tienduizenden jonge vrouwen waren vorig jaar slachtoffer van stalking. Zij zijn langere tijd lastiggevallen, bespioneerd of bestookt met ongewenste appjes of mailtjes.