‘Te weinig geld voor jeugdzorg’

Nieuws
Voor steeds meer kinderen wordt een beroep op jeugdzorg gedaan, terwijl het geld voor dit jaar in de helft van de gemeenten al op is.
anp
dinsdag 19 september 2017 om 03:00

Hilversum

Uit een onderzoek van de NOS en Binnenlands Bestuur onder 228 gemeenten blijkt dat ruim driekwart van de gemeenten inmiddels een wachtlijst voor jeugdzorg heeft.

Bij de overheveling van jeugdzorg naar gemeenten per 1 januari 2015 was de verwachting dat de kinderen beter en efficiënter geholpen konden worden. Elk jaar wordt daarom verder op het budget bezuinigd. In het onderzoek geven gemeenten aan dat die veranderingen meer tijd nodig hebben voor een ‘innovatiever’ en passender zorgaanbod. Bijna negen van de tien gemeenten denken ook volgend jaar niet uit te komen. De hulpvraag van kinderen wordt volgens driekwart van de ondervraagde gemeenten bovendien ook nog eens zwaarder. Gemeenten zijn sinds 2015 zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van wetten op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, jeugd en werk en inkomen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het kunstwerk 'Stille Strijd' in Groningen staat voor het feit dat suïcide de belangrijkste doodsoorzaak is voor jongeren onder de dertig jaar.

Ook Inspectie ziet dat het mis is op Zikos-afdelingen: 'Meer luisteren naar ervaringsdeskundigen in jeugdzorg'

De Zikos-afdelingen van de gesloten jeugdzorg, die onder vuur liggen door een ontluisterend rapport van ervaringsdeskundige Jason Bhugwandass, staan de komende zes maanden onder verscherpt toezicht van de inspectie.

Thom de Graaf, vicepresident van de Raad van State: 'De rechtsstaat is geen afvinklijstje waarvan je kunt zeggen: nu is hij klaar.'

Raad van State denkt niet een 'dubbele pet' op te hebben: 'De rechtspraak hier is volkomen onafhankelijk'

De Raad van State adviseert over wetten en spreekt recht. Dat leidt volgens de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid tot een ‘dubbele pet’. Voor het eerst reageert vicepresident Thom de Graaf op de aanbeveling om te splitsen.

Naast kerkgebouw Het Lichtpunt (NGK) ligt een moestuin waar gemeenteleden samen voor zorgen. De Maatschappij van Welstand maakt geld vrij voor kerken die willen beginnen met dit soort duurzame projecten willen.

Van deelauto's tot moestuintjes: creatieve plannen om de kerk te vergroenen kunnen geld krijgen

Een deelauto voor kerkleden aanschaffen of een stuk van het kerkplein inruilen voor een moestuin. Kerken die een creatief, duurzaam plan hebben, kunnen daarvoor geld krijgen van vermogensfonds Maatschappij van Welstand.

Dansles bij Switch2Move in Tilburg, met links docent Andrew Greenwood. Twee keer per week kunnen ‘dansers’ met fysieke of psychische uitdagingen hier een les volgen.

Helpt dansen als je parkinson of multiple sclerose hebt? 'Mentaal hebben we er nog meer aan dan fysiek'

Kunnen kunstuitingen heilzaam zijn voor patiënten met ziektes als Parkinson en Alzheimer? Wetenschappelijk onderzoek wijst in die richting en een landelijk initiatief stuurt daarop aan.

Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van Staatstoezicht op de Mijnen, bij zijn huis in Abcoude. 'Ieder jaar blijft de uitvoering achter bij de planning.'

Definitief dichtdraaien gaskraan belangrijke stap, maar 'versterking huizen is nog een gigantische opgave'

Dinsdagavond stemde de Eerste Kamer in met het definitief sluiten van het Groningse gasveld. Een belangrijke stap, vindt inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van het Staatstoezicht op de Mijnen.

Prins Constantijn, Ira Van Eelen (dochter van kweekvlees-pionier Willem Van Eelen) en Ron Blaauw (chef kok) zijn proefpanel voor de eerste proeverij van gecultiveerd vlees in Europa bij Meatable in Leiden.

Eerste Europese kweek­vlees­proeverij: 'Een heel mooie worst'

Een primeur in Leiden: woensdag mocht er voor het eerst in de Europese Unie kweekvlees worden geproefd. Onder andere sterrenkok Ron Blaauw en prins Constantijn waren uitverkoren. En, smaakt het?