Direct naar artikelinhoud

Meer geld naar onderwijs, zorg en de Belastingdienst: dit weten we al van de Miljoenennota

Vandaag presenteert het demissionaire kabinet Rutte II de Miljoenennota 2018. Ook dit jaar is het document gelekt. De meeste punten zijn positief: zo krijgen basisschoolonderwijzers een loonsverhoging van 3 procent en wordt de economische groei volgend jaar geschat op 2,5 procent. Dit weten we al van de begrotingsplannen.

Meer geld naar onderwijs, zorg en de Belastingdienst: dit weten we al van de Miljoenennota
Beeld anp

Het demissionaire kabinet trekt 270 miljoen euro uit voor de verhoging van salarissen van basisschoolleerkrachten, goed voor een loonstijging van circa 3 procent. De leraren zijn niet onder de indruk, zij willen 10 procent loonsverhoging om het gat met leraren in het voortgezet onderwijs te vullen. Ze eisen 900 miljoen extra. Het extra geld dat is begroot, betekent dan ook niet dat de onderwijsstaking op 5 oktober van de baan is.

Het bedrag van 270 miljoen komt precies overeen met wat demissionair vicepremier en PvdA-leider Lodewijk Asscher wilde binnenhalen voor de basisschoolleraren. De VVD, onder leiding van premier Rutte, weigerde Asschers wens zomaar in te willigen. Hij moest immers rekening houden met D66, CDA en ChristenUnie, partijen waarmee hij een nieuw kabinet probeert te formeren. Bijna dreigde het demissionaire kabinet over de eis van de PvdA te struikelen, maar Asscher nam op het laatste moment genoegen met de belofte van premier Rutte dat er 'een substantieel bedrag' zou komen voor leraren. En wat blijkt: de 270 miljoen staat gewoon in de Miljoenennota. De bijna-crisis was slechts politiek spierballenvertoon.

Vicepremier en PvdA-leider Lodewijk Asscher.Beeld anp

Koopkracht: plussen voor iedereen

Het kabinet trekt 425 miljoen euro uit om de koopkracht van gepensioneerden en mensen met een uitkering te verbeteren. Ouderen gaan er 0,6 procent op vooruit. Uitkeringsgerechtigden krijgen 0,3 procent meer te besteden. Gemiddeld stijgt de koopkracht van alle huishoudens met 0,6 procent. De koopkrachtplaatjes zijn het meest gunstig voor mensen met werk, die mogen een koopkrachtverbetering van 0,8 procent verwachten.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek had eerder gemeld dat de koopkracht in 2016 steeg met 2,7 procent: de sterkste stijging sinds 2007.

In de Miljoenennota wordt de economische groei volgend jaar geschat op 2,5 procent. Dat komt overeen met de laatste prognose van het Centraal Planbureau. Verwacht wordt dat de economie daarna met 1,8 procent per jaar doorgroeit. In 2016 groeide de economie met 3,3 procent.

Koopkracht: plussen voor iedereen
Beeld anp

De zorg

Het eigen risico in de zorg gaat in 2018 omhoog, van 385 naar 400 euro. Naar verwachting gaat de zorgpremie volgend jaar omhoog met een bedrag van circa 6 euro per maand per persoon ouder dan 18 jaar. De zorgverzekeraars hebben tot 19 november om de premies vast te stellen.

In de Miljoenennota staat ook dat er een half miljard euro meer in de zorg wordt geïnvesteerd. Het Centraal Planbureau (CPB) berekende dat er tot 2021 structureel 2,1 miljard euro extra nodig is in de zorg. De Tweede Kamer heeft met deze investering ingestemd, zonder dat ze het zelf in de gaten had.

Achter de schermen klinken verwijten aan het adres van PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn. Hij zou onvoldoende hebben gewaarschuwd voor de consequenties.Beeld anp

Belastingdienst

De Belastingdienst krijgt volgend jaar 75 miljoen euro extra om 'de continuïteit van de belastinginning te waarborgen'. Vooral de slechte en verouderde staat van de computersystemen leiden tot organisatorische problemen bij de Belastingdienst. Het op orde brengen van de ict kost de fiscus miljoenen aan het inschakelen van extern personeel.

In de nieuwe begroting is 25 miljoen euro extra vrijgemaakt voor cyberveiligheid. Deskundigen denken dat dit slechts een fractie is van wat nodig is. Nederland heeft bijvoorbeeld relatief veel te maken met kwaadaardige software (malware). Bovendien blijkt het in de praktijk ingewikkeld de daders te pakken.

Nawoord van Dijsselbloem

Deze laatste miljoenennota van het kabinet-Rutte II heeft geen voorwoord, maar een nawoord, meldt RTL. Minister Dijsselbloem van Financiën blikt terug op de afgelopen vijf jaar en geeft zichzelf en zijn collega's een schouderklopje. Hij trad aan in economisch zware tijden, zo memoreert hij. De begroting was 'uit het lood', de financiële sector verkeerde in crisis en de muntunie dreigde uit elkaar te vallen.

Dankzij het optreden van het kabinet staat Nederland er nu beter voor, schrijft hij. Rutte II voerde miljardenbezuinigingen en ingrijpende hervormingen door, in onder meer de zorg, op de woningmarkt, de arbeidsmarkt, de pensioenen. Dijsselbloem: 'De impact op leven van mensen is groot geweest, maar we komen er sterker uit. Niet groei telt, maar duurzame groeit. We hebben niet gebouwd met waaihout maar met hardhout. Dat telt.'

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.Beeld anp