Direct naar artikelinhoud

Mediatycoon John de Mol gehoord. Bedacht zijn bedrijf wel The Voice?

John de Mol won afgelopen weekeinde nog voor de vierde keer een Emmy Award, Amerika's belangrijkste tv-prijs, met de Amerikaanse versie van The Voice. Dinsdag moest de Talpa-baas voor de rechtbank in Lelystad getuigen over het ontstaan van de wereldwijd populaire tv-talentenjacht. De zaak is aangespannen door de Ierse scriptschrijver Roy Barry, die al zes jaar lang claimt dat niet De Mol en zijn mediaconcern Talpa, maar hij de echte bedenker is van The Voice.

Talpa-baas John de Mol voor het logo van de wereldwijd populaire talentenjacht The Voice.Beeld anp

De Mols getuigenis vond achter gesloten deuren plaats. Wat er is besproken, is niet bekendgemaakt. Ook Talpa-werknemers Pim Schmitz en Moos Stafleu zijn opgeroepen om te getuigen. Daarnaast moeten de zangers Marco Borsato en Roel van Velzen, die beiden in het verleden coaches waren in The Voice of Holland, een verklaring afleggen.

Pas na alle verhoren, waarvoor ook vrijdag 22 september en dinsdag 26 september zijn uitgetrokken, zal worden besloten of een Amerikaanse rechter zich over het auteursrecht van het wereldwijd bekende televisieformat zal buigen. Barry heeft twee jaar geleden zowel in de Verenigde Staten als in Nederland aanklachten tegen Talpa ingediend. Om juridische redenen is ervoor gekozen De Mol, de Talpa-medewerkers, Borsato en Van Velzen in Nederland te horen. 

Van Velzen wordt algemeen beschouwd als de bedenker van de bekende draaiende stoelen van The Voice. De zanger zou op het idee zijn gekomen na zijn weigering mee te doen aan wat hij typeerde als 'de zoveelste talentenjacht waar looks belangrijker zijn dan zangkwaliteiten'. Tijdens een gesprek met De Mol zou Van Velzen op een gegeven moment hebben voorgesteld om kandidaten te beoordelen zonder ze te zien.

Talpa-medewerker Jeroen Groot zou het idee verder hebben uitgewerkt. De Mol zelf, eerder bedenker van realityreeks Big Brother, wordt als de geestelijk vader van de blind auditions gezien. De Nederlandse mediatycoon maakt The Voice sinds 2010. Daarnaast is er ook een kinderversie van de talentenshow, The Voice Kids. 

The Voice, in Nederland uitgezonden door RTL 4, is in ruim honderd landen te zien of te zien geweest. In Europa vaak als 'The Voice of..' en dan een landnaam - omdat de naam The Voice al was geregistreerd. In de Verenigde Staten heet het populaire tv-programma sinds de eerste uitzending op de Amerikaanse zender NBC in april 2011 wel alleen The Voice.

Veel bekende sterren hebben als coach van de talenten aan de diverse edities van The Voice meegedaan: onder meer Christina Aguilera, Shakira, Will.i.am, Tom Jones, Gwen Stefani, Alicia Keys,  Ali B, Guus Meeuwis en Waylon namen in een van de vele shows plaats in een van de draaiende stoelen.

Twitter bericht wordt geladen...

Genoegdoening

Tot groot ongenoegen van Barry, die stelt dat hij miljoenen euro's is misgelopen, omdat zijn idee zonder toestemming is overgenomen. Nu gaat het de Ierse scripschrijver, zo blijkt ook uit juridische documenten waaruit de Britse krant The Guardian citeert, niet om geld maar naar eigen zeggen om genoegdoening.

Barry stelt dat hij in 2008 een tv-programma met de naam The Voice of America, een talentenjacht waar een jury de kandidaten wel zou kunnen horen, maar niet zou kunnen zien, heeft vastgelegd bij het Amerikaanse Copyright Office. Daarnaast claimt Barry dat hij zijn idee op TheWritersVault.com heeft geplaatst, een soort marktplaats voor de tv-industrie.

De Ierse scriptschrijver zegt ook te kunnen bewijzen dat Moos Stafleu in 2009 toegang heeft gehad tot zijn idee. Stafleu werkte destijds voor The Entertainment Group (van onder anderen Marco Borsato) en stapte later over naar Talpa. Volgens Barry heeft De Mols mediaconcern zich schuldig gemaakt aan 'het schenden van vertrouwelijkheid', 'misbruik van zijn idee voor eigen gebruik' en 'het valselijk claimen het programma zelf te hebben bedacht'.

Talpa ontkent met klem de aantijgingen van de boze Ier: 'Wij weerleggen met kracht deze valse claim. Deze is volledig onwaar en ongegrond en wij zullen ons format krachtig verdedigen.'

Officiële aanklacht tegen Talpa: 'The Voice is jatwerk'

Barry beweert miljoenen euro's te zijn misgelopen omdat zijn tv-idee zonder zijn toestemming zou zijn overgenomen.

Nog een aanklacht

De strijd om The Voice is niet de enige waar De Mol mee heeft te maken. Ook producent Anthony Haynes claimt dat Talpa met zijn idee ervandoor is gegaan. Volgens Haynes heeft hij vier jaar aan correspondentie met het mediaconcern waaruit zou blijken dat Talpa geïnteresseerd was in twee van zijn televisieformats: de zoektocht naar een jongens/meidenband genaamd Final Five en een realitytalentenshow onder de naam On the Spot.

Talpa zou volgens Haynes op een gegeven moment hebben laten weten zijn voorstellen niet verder te willen ontwikkelen. Maar een jaar later kwam De Mol plotseling met de nieuwe tv-talentenjacht The Next Boy/Girl Band dat zowel elementen van Final Five en On the Spot bevatte.

In Nederland werd The Next Boy/Girl Band vorig jaar uitgezonden op SBS6. Uiteindelijk won de jongensband 4U de door Tim Douwsma en Nicolette van Dam gepresenteerde show.

Pleun Biermans, won eerder dit jaar de finale van The Voice of Holland.Beeld anp