Direct naar artikelinhoud

CNN: Campagneleider Trump werd voor en na de verkiezingen in het geheim afgeluisterd door FBI

De voormalige campagneleider van president Donald Trump, Paul Manafort, is zowel vóór als na de presidentsverkiezingen afgeluisterd. Rechters zouden tot twee keer toe in het geheim hiervoor toestemming hebben gegeven, zo meldt CNN. Het is niet bekend of Trump is te horen in de gesprekken die zijn opgenomen nadat hij tot president was beëdigd.

Paul ManafortBeeld afp

Het afluisteren van zo'n hoge medewerker van een presidentiële campagne is een vergaande stap van de FBI. Manafort was vorig jaar zelfs korte tijd voorzitter van Trumps campagne.

De afluisterpraktijken en andere agressieve tactieken van Mueller en zijn onderzoekers zou Witte Huis-medewerkers inmiddels zo bang hebben gemaakt, dat ze bevreesd zijn tijdens gesprekken dat collega's afluistermateriaal dragen. Dit meldde The New York Times maandag. Dit zou al tot spanningen hebben geleid in het Witte Huis.

Manafort staat in het middelpunt van het justitiële onderzoek naar Russische inmenging in de verkiezingen vorig jaar. Speciaal aanklager Robert Mueller beschouwt hem als een cruciaal onderdeel van het onderzoek. Eerder werd al bekend dat de FBI een inval in Manaforts huis heeft gedaan om bewijsmateriaal te vergaren. Ook zou hij inmiddels te horen hebben gekregen, zo meldt The New York Times, dat hij in staat van beschuldiging zal worden gesteld.

Een deel van de informatie die via het afluisteren werd verkregen, wakkerde de bezorgdheid aan bij een deel van de onderzoekers dat Manafort de Russen had aangemoedigd om te helpen bij de campagne. Dit zeggen drie bronnen tegen CNN. Twee van hen wijzen er echter op dat de bewijzen hiervoor 'niet doorslaggevend' zijn.

Alle informatie die de FBI heeft verkregen, werd doorgespeeld aan Mueller, die in mei werd aangesteld als speciale aanklager nadat Trump FBI-directeur James Comey had ontslagen. Trump, Manafort en de Russen hebben altijd ontkend dat er sprake is geweest van beïnvloeding van de presidentsverkiezingen.

Twitter bericht wordt geladen...

Advieswerk

De eerste geheime toestemming die de rechter gaf op grond van de zogenaamde FISA-wet had te maken met het advieswerk dat Manafort deed voor de voormalige, pro-Russische regering van Oekraïne. De FBI begon in 2014 een onderzoek naar de werkzaamheden van Manafort en andere adviesbedrijven in Washington. Omdat het afluisteren te weinig opleverde, werd het vorig jaar beëindigd.

Manafort sloot zich in maart van dat jaar aan bij Trumps campagne. Van juni tot augustus was hij zelfs campagneleider. De FBI besloot vorig jaar Manafort opnieuw in de gaten te houden om te kijken of medewerkers van Trumps campagne samenspanden met Russische functionarissen om de verkiezingen te beïnvloeden. Hoge functionarissen van het ministerie van Justitie en de FBI gaven, zoals de wet voorschrijft, toestemming voor het bevelschrift om Manafort af te luisteren.

Ook kreeg de rechter informatie voorgelegd waaruit bleek dat er een vermoeden bestond dat Manafort als een agent werkte voor een buitenlandse macht. Het is niet duidelijk wanneer deze tweede afluisterperiode begon. De interesse van de FBI voor Manafort nam echter toe in het najaar, aldus de bronnen tegen CNN, na diverse afgeluisterde gesprekken tussen Manafort en Russische functionarissen.

Profiel Manafort

Paul Manafort, de campagneleider van Donald Trump, stond voor 11 miljoen euro in de boeken van de verdreven Oekraïense president Janoekovitsj. Bij Republikeinse kopstukken was hij ook geliefd. In augustus vorig jaar stapte hij op als Trumps campagneleider. Lees dit profiel van Manafort, geschreven door Buitenland-redacteur Bert Lanting.

Inval opslagplaats

Ook gesprekken tussen de Russen onderling sterkten de FBI-onderzoekers in hun vermoedens dat Manafort mogelijk een kwalijke rol speelde. Op grond van het FISA-bevelschrift onderzocht de FBI begin dit jaar een opslagplaats van Manafort. Het is niet duidelijk wat toen werd gevonden.

Manafort bleef contact houden met Trump nadat hij in augustus vorig jaar terugtrad als campagneleider. Zelfs nadat Trump was beëdigd als president in januari, bleef hij praten met de miljardair. Advocaten van het tweetal drongen aan op stopzetting van deze gesprekken, vanwege het onderzoek van Mueller, maar het contact werd niet beëindigd.

De FBI luisterde niet mee in juni 2016 toen Manafort aanwezig was bij een ontmoeting tussen de Trump-campagne en een Russische advocaat die zei negatieve informatie te hebben over Hillary Clinton. Manafort was toen campagnevoorzitter. Het gesprek met de advocaat werd geleid door de oudste zoon van Trump, Donald jr.

Grand jury

Het onderzoek naar de Rusland-connecties van de regering-Trump en Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen is een nieuwe fase ingegaan. Volgens Amerikaanse media heeft speciaal aanklager Robert Mueller een grand jury ingesteld. Wat betekent dit voor het onderzoek? Lees deze drie vragen of er een aanklacht komt.