27 mei 2019 om 03:00
Luister naar

Commentaar: Europese zorgen

Stembusuitslagen kunnen misleiden. Zeker bij de Europese verkiezingen. Want de analyses en commentaren zullen weer gaan over of ‘de pro-Europese’ partijen hebben gewonnen, of de eurosceptische of de anti-Europese partijen.

Maar daar ging het voor veel kiezers niet om, toen ze hun stem uitbrachten. Denk alleen al aan de Britten, voorgesorteerd voor de brexit en geconfronteerd met chaos in Londen. Anderen wantrouwen de eigen regering, zoals in Roemenië, waar twee derde van de kiezers ‘Brussel’ juist ziet als bescherming tegen de overheid in eigen land. Of neem de Groningers, die afgelopen week hun bed weer werden uitgetrild.

De echte vraag is, wat kiezers tot hun keuze dreef. Dat is in ieder land verschillend, bleek uit een onderzoek onder 60.000 Europese kiezers in Europa. Maar één verontrustend antwoord kwam telkens bovendrijven.

De EU is geen symbool van vrede meer. Veel burgers zijn onzeker, over hun toekomst, die van hun kinderen, van de EU en zelfs van de vrede in Europa. Vooral jongeren – in Nederland zelfs de meerderheid – denken dat landen binnen de EU in de komende tien jaar weleens met elkaar op de vuist kunnen gaan. De EU staat in hun beleving gelijk aan politieke conflicten, eigenbelang, machtspolitiek. Een derde van de ondervraagde burgers is ‘het verhaal’ van de Europese samenwerking als project van vrede en democratie kwijtgeraakt.

Het heeft geen zin meer, hun kritiek per onderwerp te beantwoorden, met cijfers en feiten over zaken als migratie, klimaatbeleid of inkomen. Dat overtuigt niet meer. Want het dragende verhaal eronder is zoekgeraakt, in die constante sfeer van politiek conflict.

Hoe ontwrichtend dat kan werken, laat Frankrijk zien. Daar won Emmanuel Macron de verkiezingen met een verhaal dat beloftes inhield. La Republique en Marche, de republiek voorwaarts, is de naam en de slogan van zijn partij. Maar het werden vooral de ontevreden ‘gele hesjes’ die optrokken naar Parijs.

In de beleving van de meeste Fransen zijn Brussel en Parijs één pot nat. Ruim twee derde van de Franse ondervraagden gaf aan dat zowel de Europese als de nationale politiek ‘een kapot systeem’ is. En in de hele EU gelooft maar 24 procent echte invloed op de politiek te kunnen hebben.

Dit gat tussen de politieke leiders en hun burgers is te wijten aan het gebrek aan een leidend, principieel en vooral gedeeld verhaal. En het zijn de politici die even moeten ophouden met hun debatten en zetels tellen. Ze moeten terug naar de burgers, om weer samen een visie op te bouwen voor de democratie, in eigen land en in Europa.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Buitenlandse werknemers verdienen een beter bestaan; dat vraagt om een keurmerk voor eerlijke bazen

Aan de formatietafel is asielmigratie het hoofdthema, maar in het land zorgt arbeidsmigratie voor misere: uitbuiting, onderbetaling, beroerde huisvesting. Door bazen uit de achterbannen van partijen als BBB en VVD.

nd

De suggestie dat het met Europa allemaal wel wat minder kan, is een miskenning van wat Europa is

Ook veel hoogopgeleide christelijke jongeren wéten niet eens dat er Europese verkiezingen aanstaande zijn. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, ís Europa helemaal niet ver weg - laat staan Brussel.

Commentaar

Iedereen wil een goed ov, toch? Zet het dan eindelijk eens hoger op de agenda!

Het ov hapert aan alle kanten. Terwijl iedereen vindt dat de trein een goed alternatief voor de auto moet zijn. Hoogste tijd dat er daarom gebeurt om het ov naar een hoger plan te krijgen.

Commentaar

Het gedenken van 4 en 5 mei vraagt om rituelen. Zoals het Wilhelmus zingen, tot de laatste verzen

Nederland kent nauwelijks rituelen voor de dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei twee minuten stilte: die creëren we samen en je vult ze persoonlijk in. Maar ook voor 5 mei zijn krachtige symbolen beschikbaar.

commentaar

De oorlog tegen vrouwen in Iran is 'intenser dan ooit'. Maar het verlangen naar vrijheid is diepgeworteld

Iraanse vrouwen zonder hoofddoek worden met traangas bespoten, aan de haren meegesleept en in de gevreesde witte busjes afgevoerd. En toch is hoop wel degelijk te vinden in het straatbeeld van Iran.

nd

Pas op dat het openen van het oorlogsarchief over 'foute' Nederlanders niet alsnog leidt tot bijltjesdag

Het immense archief over collaborerende Nederlanders gaat volgend jaar open, gedigitaliseerd en voor iedereen doorzoekbaar. Maar is dat wel zo'n goed idee?

ND

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël, wat het in een lastige positie dreigt te brengen

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël en premier Netanyahu weet dat. Vooral het belemmeren van humanitaire hulp en de hongersituatie daardoor in Gaza kan Israël zwaar opbreken. Er is nog een keuze: meer hulp toelaten.

d

Wie zijn telefoon weleens kwijt is, weet hoe geketend hij eraan is. Hoe krijg je die boeien af?

Nu de smartphone zo lang bestaat dat die een generatie jongeren heeft vergezeld tijdens hun hele jeugd, wordt het steeds duidelijker: die vervormt je brein. Is een verbod op sociale media tot 16 jaar een goed idee?

beeld nd

Met het 'instituut van Oranje' moeten koning en onderdaan voorzichtig omgaan, juist nu

Het perfecte koningschap bestaat niet, de perfecte staatsvorm evenmin. Maar dat er één familie is waarmee een natie zich verbonden weet, is uitermate belangrijk. Het vraagt om voorzichtigheid van koning en onderdaan.