Aantal demonstranten buiten bij spoeddebat Amsterdam loopt op

Nieuws
Het aantal demonstranten dat zich vrijdagmiddag buiten bij de Amsterdamse Stopera heeft verzameld stijgt. Rond 14.00 uur stonden er zo'n tweehonderd. In de Stopera is een spoeddebat bezig van de commissie Algemene Zaken van de gemeenteraad over de pro-Palestijnse demonstraties van de afgelopen dagen bij de Universiteit van Amsterdam. Ook burgemeester Femke Halsema, plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Jeroen Steenbrink en politiechef Frank Paauw zijn daarbij aanwezig.
anp
vrijdag 10 mei 2024 om 14:00 aangepast 15:12
Afbeelding
beeld anp

Sommige betogers houden Palestijnse vlaggen omhoog en een aantal draagt keffiyehs, de veelal zwart-wit geblokte sjaals die vaak bij pro-Palestijnse protesten worden gedragen. Er zijn ook borden met teksten als 'Protests more upsetting than genocide?'. Daarnaast worden er leuzen gescandeerd. Demonstranten roepen onder meer "Every time the media lies, another child in Gaza dies". Door een megafoon roept een betoger eisen aan Halsema. Zo moet ze volgens hem onder meer "veroordelen dat Israël honger gebruikt als wapen". Er is politie aanwezig.

Volgens Carlos van Eck, die afgelopen dagen optrad als woordvoerder van de studentenprotesten, is de demonstratie vrijdag niet door de studenten georganiseerd. Hij is zelf wel aanwezig en mogelijk met hem meer studenten van de UvA. Voor de studenten blijven hun eisen van afgelopen dagen staan: de UvA moet open zijn over samenwerkingen met Israëlische instellingen en bedrijven, alle banden met Israëlische instituten die deelnemen aan "genocide, apartheid en uitbuiting van het Palestijnse volk en hun land" verbreken, net als contracten met bedrijven die hiervan profiteren.

"Ik ben hier om de studenten te steunen", zegt een demonstrant die zich Chris noemt. Hij wil zijn achternaam niet geven omdat hij net een nieuwe baan heeft. Hij vindt dat de politie de studenten deze week te hardhandig heeft weggejaagd. "Ze hadden maandag gewoon kunnen blijven kamperen." Ook vindt hij dat onder meer politici de demonstranten onterecht neerzetten als antisemitisch. Hij was eerder bij een van de protesten en zegt daar niets te hebben gehoord of gezien dat volgens hem als antisemitisch bestempeld kan worden. Hij draagt een bord bij zich met daarop 'The blood is on your hands'. Dit verwijst naar een pro-Palestijns nummer dat rapper Macklemore een aantal dagen geleden heeft uitgebracht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Iran houdt verkiezingen op 28 juni voor opvolger dode Raisi

Iran houdt op 28 juni nieuwe presidentsverkiezingen, melden staatsmedia. De verkiezingen zijn noodzakelijk na de dood van president Ebrahim Raisi en zijn gevolg bij een helikoptercrash.

Afbeelding

Organisatie Roparun kijkt terug op 'onvergetelijke' 33e editie

De organisatie van de jaarlijkse Roparun kijkt terug op een 'onvergetelijke' editie. Alle lopers van de 210 teams die meededen aan de estafetteloop voor goede doelen kwamen maandag over de finish op de Coolsingel in Rotterdam.

Afbeelding

Regering Sint-Maarten verliest meerderheid na 17 dagen

Zeventien dagen na de beëdiging van een nieuwe regering op Sint-Maarten, heeft de coalitie haar meerderheid in het parlement alweer verloren.

Afbeelding

Ex-fixer Cohen bekent in rechtszaal Trump te hebben bestolen

Donald Trumps voormalige fixer Michael Cohen heeft in de rechtszaal bekend dat hij geld heeft gestolen van het bedrijf van de voormalige Amerikaanse president. Cohen is een belangrijke getuige van de aanklagers in het zwijggeldproces waarin Trump is verwikkeld.

Afbeelding

Netanyahu: besluit ICC-aanklager absurd en vorm van antisemitisme

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemt het besluit van de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) om een arrestatiebevel tegen hem en defensieminister Yoav Gallant te vragen 'absurd' en een vorm van 'nieuw antisemitisme', zo schrijft de Israëlische krant Haaretz.

Afbeelding

Laadpalenmaker Alfen heeft tijdelijke financieel directeur gevonden

Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft een tijdelijke financieel directeur gevonden. Onno Krap gaat vanaf dinsdag die functie op interim-basis vervullen bij het bedrijf dat dan op zoek gaat naar een vaste financieel directeur.