Direct naar artikelinhoud
Reportage

Studenten in Zuidoost leren over de Europese verkiezingen: ‘De EU gaat toch niks voor ons doen’

Op het ROC in Amsterdam Zuidoost werd vrijdag een EU-verkiezingsfestival georganiseerd. Met workshops en spellen leerden mbo-studenten over de Europese verkiezingen die in juni plaatsvinden. ‘Ik had geen flauw idee.’

Het doel van het festival: mbo-studenten aansporen om op 6 juni naar de stembus te gaan.Beeld Angela Baas

Op de vraag wie dit jaar Nederland vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival, weet de hele ICT-klas meteen het antwoord: Joost Klein. Maar het blijft akelig stil als er wordt gevraagd wie er in de Europese Raad zitten. En niemand steekt de hand omhoog als gevraagd wordt wie er gaat stemmen bij de Europese verkiezingen op 6 juni.

Organisaties ProDemos en de Nationale Jeugdraad organiseren vrijdag een verkiezingsfestival op het ROC in Amsterdam Zuidoost. Gedurende de dag leren ruim 400 mbo-studenten door middel van een workshop en verschillende spellen over de aankomende Europese verkiezingen. Het doel van het festival: mbo-studenten aansporen om op 6 juni naar de stembus te gaan, omdat zij gemiddeld vaker thuis blijven bij verkiezingen.

Op een kleed staan

In de kantine van het ROC delen ICT-studenten bij verschillende spelonderdelen hun mening over de Europese Unie. Zainab Agalf (18) en Amisha Doerga (18) hebben net hun mening gegeven over de stelling ‘Er moet een Europees leger komen’. Ze moesten daarvoor op een vloerkleed bij het vak Eens of Oneens gaan staan.

Net als het grootste deel van hun medestudenten hadden Agalf en Doerga voor de workshop geen idee dat de Europese verkiezingen dit jaar plaatsvinden. “Ik ben er pas vandaag achter wat de verkiezingen inhouden,” zegt Agalf.

Partijen voor ouderen

Voor Joey van de Streek (19) was veel van de uitleg over de Europese Unie nieuwe informatie: “Ik had geen flauw idee.” Hoewel zijn vriend Martijn Steenvoorden (20) zegt de Nederlandse politiek intensief te volgen, vindt ook hij de Europese verkiezingen niet echt interessant. “Nationale verkiezingen raken mij en gaan specifieker over mijn leven.”

Ook Kayleigh-Shaeye Rochelle (21) weet nog niet wat de invloed van de Europese verkiezingen op haar leven is. “De EU gaat nooit iets voor ons doen, omdat er alleen maar partijen zijn die opkomen voor ouderen.”

Burgerschapdocent Diederik Nab (33) herkent dat sentiment. Hij ziet dat studenten de politiek wantrouwen. “Veel jongeren hebben het gevoel dat de politici in Den Haag niet weten wat er in de Bijlmer speelt, laat staan dat ze dat in Brussel wel weten. Aan ons de taak om studenten het idee te geven dat ze gehoord worden, en erbij horen.”

Eigen mening

Studenten moeten ervaren dat hun mening ertoe doet, dat is deze vrijdag het belangrijkst, benadrukt Lotte Hiemstra (24) van de Nationale Jeugdraad. “Misschien komen studenten uit een omgeving waar niet vaak om hun mening wordt gevraagd. Het is leuk dat ze nu leren hoe de EU werkt, maar ervaren hoe het is om je eigen mening te vormen is het meest waardevol.”

Rafi Ramli (18) heeft meegedaan met een quiz over de werking van de Europese Unie. “Heel veel jongeren stemmen niet, maar wat er in Brussel wordt besloten heeft wel gevolgen voor onze toekomst.” De ICT-student moet nog meer onderzoek doen voor hij gaat stemmen, maar het staat inmiddels vast dát hij gaat stemmen: “Als je de kans hebt, moet je gaan.”

Studenten moeten volgens de organisatie ervaren dat hun mening ertoe doet.Beeld Angela Baas