Direct naar artikelinhoud

Amerikaanse moordverdachte ontsnapt op nippertje aan executie dankzij dna-bewijs

De geplande executie van de 48-jarige Amerikaan Marcellus Williams is dinsdag plotseling tegengehouden wegens nieuw opgedoken dna-bewijs dat hem mogelijk vrijpleit van moord op een journalist. Nog geen vier uur voor Williams ter dood zou worden gebracht in Missouri, besloot de gouverneur de executie af te blazen.

De 48-jarige Marcellus Williams.Beeld AFP

Williams zou dinsdag met een injectie ter dood worden gebracht wegens de bloedige moord op Felicia Gayle, een journalist van de St. Louis Post-Dispatch. Gayle werd in 1998 vermoord tijdens een inbraak in haar huis. Drie jaar later werd Williams veroordeeld door een jury. De jury achtte bewezen dat Williams in het huis had ingebroken en het slachtoffer 43 keer had gestoken met een mes.

Volgens de aanklager bracht Williams de vrouw om het leven nadat zij hem had verrast tijdens de inbraak. Hij kreeg de doodstraf opgelegd, terwijl er nooit fysiek bewijs werd gevonden dat Williams de journalist had doodgestoken. Maar dankzij verbeterde dna-technieken, die eind jaren negentig niet beschikbaar waren, is volgens de advocaten gebleken dat hij de dader niet kan zijn.

Uit het onderzoek blijkt volgens raadsman Kent Gipson dat het mes waarmee de moord werd gepleegd van iemand anders was. Het dna dat de politie indertijd vond op het mes, is niet van Williams, maar van een nog onbekende man, zo heeft het nieuwe onderzoek aangetoond.

Twitter bericht wordt geladen...

Demonstratie

Daarnaast zegt dna-deskundige Greg Hampikian dat de haren die op het lijk zijn gevonden, ook niet van Williams waren. 'Het dna-bewijs toont aan dat hij onschuldig is', concludeert advocaat Gipson. De advocaat wees er eerder op dat de voetafdrukken die de politie had gevonden in het huis, niet van Williams konden zijn.

Gouverneur Eric Greitens zei in een verklaring dat hij een onderzoekscommissie zal instellen die zich moet buigen over het nieuwe bewijs. Ook zal deze commissie zich buigen over de vraag of de straf van Williams moet worden omgezet.

De gouverneur staat al langere tijd onder druk om in te grijpen in deze zaak. Zo'n 200 duizend personen ondertekenden een petitie waarin Greitens werd gevraagd te interveniëren. Ook zou dinsdag in St. Louis worden gedemonstreerd tegen de naderende executie. Met name de burgerrechtenbeweging NAACP, Amnesty International en Human Rights Watch zetten zich in voor Williams.

Het gebeurt vaker dat er iets misgaat in dergelijke moordzaken. Volgens het Center on Wrongful Convictions van de Northwestern University in Chicago zijn er zeker 39 verdachten in de VS ter dood gebracht ondanks 'overtuigend bewijs van hun onschuld of grote twijfels over hun schuld'.

Twitter bericht wordt geladen...

Moord bekend

Ondanks het nieuwe bewijs houdt de aanklager vol dat Williams wel degelijk schuldig is: 'Ik ben ervan overtuigd dat de commissie en de gouverneur, na al het bewijs te hebben bekeken, tot dezelfde conclusie zullen komen als de jury en de diverse gerechtelijke instanties', aldus officier van justitie Robert McCulloch in een verklaring.

Volgens het OM is bewezen dat Williams indertijd spullen had gestolen uit het huis van de journalist. Ook wijst het OM erop dat twee getuigen hebben verklaard dat Williams de moord heeft bekend. Een van hen is een oud-celgenoot. Maar volgens raadsman Gipson legden ze hun belastende verklaringen af omdat ze ervoor beloond werden. Het OM leunde heel zwaar op de verklaringen van dit tweetal om Williams veroordeeld te krijgen.

Het Hooggerechtshof van Missouri stelde in 2015 de executie van Williams uit om nieuw dna-onderzoek mogelijk te maken. Maar nadat de resultaten bekend werden gemaakt, wees het hof een verzoek van de verdediging af om de executie te stoppen. 'Ondanks het geweld dat werd gebruikt slaagde de politie er niet in om enig forensisch bewijs te vinden dat aantoont dat hij de moord heeft gepleegd', aldus de verdediging van Williams toen in dit verzoek.

Twitter bericht wordt geladen...