Honderden betogers bij nieuwe demonstratie UvA

Foto: ANP

Bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben zich dinsdag rond 16.30 uur honderden mensen verzameld om solidariteit te uiten met pro-Palestijnse studenten die daar maandag een protestkamp opzetten en door de politie uiteindelijk werden verwijderd.

De demonstratie van studenten, docenten en medewerkers van de universiteit begon om 16.00 uur. Steeds meer mensen sluiten zich aan. De demonstranten uiten onder meer onvrede over het optreden van de politie tijdens de demonstratie van maandag.

De groep is onder begeleiding van de politie langs de Amsterdam Law School gelopen, waar ze ten slotte tot stilstand kwamen op de kruising met de Roetersstraat. De weg staat daar vol met demonstranten, waardoor het verkeer er niet langs kan. Aan beide kanten van de weg staat politie om de situatie in de gaten te houden.

De aanwezigen roepen leuzen als ‘Free, free Palestine’ en ‘Boycot Israël’. Sommigen hebben Palestijnse vlaggen bij zich en borden met teksten als ‘End the genocide’ en ‘Proud of our students’.

De docenten onderschrijven de oproep van studenten aan het College van Bestuur van de UvA om de banden te verbreken met “instanties die medeplichtig zijn aan genocide”, zei docent sociologie Sam Hamer eerder op dinsdag. “We demonstreren om de UvA die kant op te duwen.”