Luister naar

De onzin van minister Blok in vier voorbeelden

Nieuws
Wat minister Stef Blok zei over de multiculturele samenleving, is gevaarlijk. En nog onzin ook.
Klaas Harink
vrijdag 20 juli 2018 om 03:00

Algehele opwinding over de uitspraken van minister Stef Blok (Nederlands Dagblad 19 juli). Vooral zijn opmerking dat het in onze genen zit, dat we niet goed met onbekenden kunnen samenleven, is gevaarlijk.

In Zuid-Afrika leidde het genenverhaal tot apartheid. In nazi-Duitsland tot het zuiver houden van het Arische ras. In het zuiden van de Verenigde Staten tot de Ku Klux Klan en de (zwarte) Black Panthers. God creëerde de mens. Of we nu in Hem geloven of niet, we zijn zijn beelddragers.

Vier voorbeelden om aan te tonen dat het ook dikke onzin is wat minister Blok uitkraamde.

1. Ruim 23 procent van de Nederlanders heeft een migrantenachtergrond. Nederland is dus al een multiculturele samenleving. En we leven redelijk vredig met elkaar samen.

2. Ik woonde, met mijn gezin, twaalf jaar naar tevredenheid in Suriname en Congo. Mijn zus en zwager wonen reeds vijftien jaar, vrijwillig, in Bangladesh. Mijn broer is gelukkig getrouwd met een Thaise vrouw. Een goede kennis uit Suriname (Creool) woont met zijn Poolse vrouw en hun kindje in Polen. Ik heb niet gehoord dat hij klappen kreeg.

3. Tien jaar lang was ik directeur van VluchtelingenWerk in Noord-Nederland. De passie, de betrokkenheid van al die vrijwilligers die zich inzetten voor asielzoekers en vluchtelingen, is heel groot. Vrijwillig investeerden ze zo’n acht uur per week om vluchtelingen een plek te bieden in de Nederlandse samenleving.

4. Wat we ook vinden van de Surinaamse president Bouterse, zijn partij NDP is niet langs etnische lijnen gekleurd, evenmin als DOE, de partij van de christen Carl Breeveld. Ook de meer traditionele politieke partijen veranderen hierin steeds meer.

waarschuwing

De genenkaart trekken is super gevaarlijk. Het appelleert aan tendenzen in de samenleving die neigen naar fascisme. En we hebben het niet in de gaten. Madeleine Albright, de oud-minister van Buitenlandse Zaken van de VS, citeert Mussolini: ‘Als je een kip plukt door de veren er een voor een uit te trekken, merken mensen het niet.’

Hoeveel rechtser zijn we in Nederland inmiddels geworden? Wat een Wilders en nu Blok kunnen zeggen, was twintig jaar geleden voor onmogelijk gehouden. Net als de manier waarop we nu serieus praten over zogenaamde oplossingen van de vluchtelingenproblematiek (kampen in Noord-Afrika). De veren worden een voor een eruit getrokken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers controleren de voorraden en laden de vrachtwagens.

Rotterdam, is er wel een plek onder de zon voor mensen die we kwetsbaar noemen?

Weer wordt het plan van stal gehaald om in Rotterdam mensen met hogere inkomens tussen minder draagkrachtigen te laten wonen. Het is al eerder mislukt. En het is onrechtvaardig, schrijft Gerlinde Robbertsen.

Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.