Luister naar

Overtreding chemieconcern wordt direct openbaar

Nieuws
De provincie Noord-Holland gaat per 1 september overtredingen van chemiebedrijven openbaar maken. Dit gebeurt nu alleen nog in de provincie Zuid-Holland.
Irene de Zwaan redactie vk
donderdag 19 juli 2018 om 03:00
In 2016 kwam bij chemieconcern DuPont in Dordrecht bij een gaslek bijna drieduizend kilo van een giftige en kankerverwekkende stof vrij.
In 2016 kwam bij chemieconcern DuPont in Dordrecht bij een gaslek bijna drieduizend kilo van een giftige en kankerverwekkende stof vrij. anp / Koen van Weel

Haarlem

Met de nieuwe maatregel wil de provincie transparant zijn over het toezicht dat wordt uitgevoerd op dergelijke risicobedrijven, en wat hiervan de resultaten zijn. Ook wil de provincie dat omwonenden op de hoogte zijn van wat zich binnen de bedrijven afspeelt.

‘Ik geloof dat bedrijven zich beter en netjes zullen gedragen als zij er zich bewust van zijn dat hun overtreding breed gecommuniceerd kan worden’, zegt gedeputeerde Adnan Tekin ­(Milieu). ‘Ik zie dit dan ook als een preventieve maatregel waar zowel het milieu als de omgeving baat bij heeft.’

De openbaarmaking geldt voor zogenaamde BRZO-bedrijven (Besluit risico’s zware ongevallen), door de overheid ook wel aangeduid als ‘majeure risicobedrijven’. Het gaat om bedrijven waar gevaarlijke stoffen worden geproduceerd of opgeslagen. Ze vallen in de zwaarste milieucategorie.

Nederland telt ongeveer vierhonderd BRZO-bedrijven. Uit een inventarisatie van de Volkskrant bleek vorig jaar dat bij meer dan de helft van de bedrijven in een tijdsbestek van twee jaar de regels waren overtreden. Meestal gaat het om kleine overtredingen, bijvoorbeeld een mobiele pomp die volgens de richtlijnen ongeschikt is voor licht ontvlambare vloeistoffen. Maar in sommige gevallen is de volksgezondheid in gevaar.

gifwolk

Zo lekte in 2015 ongeveer 27,7 ton van het giftige en brandgevaarlijke gas ethyleenoxide weg uit een installatie bij Shell Moerdijk, omdat er per ongeluk een klep open was blijven staan. Een jaar later was het raak bij een chemische fabriek van DuPont in Dordrecht. Bij een gaslek kwam bijna drieduizend kilo van een giftige en kankerverwekkende stof vrij. Bewoners werden pas anderhalve maand later geïnformeerd. Ook Shell verzweeg het lek in eerste instantie.

In Noord-Holland, waar zich ongeveer 51 risicobedrijven bevinden, hebben de afgelopen jaren geen overtredingen plaatsgevonden die schadelijk zijn geweest voor omwonenden. ‘Als dit wel het geval is, dan worden burgers uiteraard gelijk geïnformeerd’, zegt Tekin. ‘Er vindt nu alleen geen communicatie plaats bij overtredingen waar geen direct gevaar voor de volksgezondheid of het milieu bestaat.’

Per 1 september kunnen omwonenden dergelijke overtredingen terugvinden op de website van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.

meer begrip

De provincie Zuid-Holland, waar ruim een kwart van de risicobedrijven is gevestigd, publiceert al sinds 2014 de resultaten van inspecties die zijn uitgevoerd bij BRZO-bedrijven. De ervaringen zijn positief, zegt een woordvoerder van de provincie. ‘Door informatie te delen en inzicht te geven in waarom zaken goed of minder goed gingen, krijg je meer begrip voor elkaar.’

‘Transparantie leidt tot het besef dat het belangrijk is om met veiligheid bezig te zijn’, zegt Genserik Reniers, hoogleraar veiligheid van gevaarlijke stoffen aan de TU Delft. Hij juicht de stap van de provincie Noord-Holland om meer openheid van zaken te ­geven toe. Maar er is ook een keer­zijde: ‘Het risico bestaat dat bedrijven bepaalde zaken niet meer zullen melden.’

Voor BRZO-bedrijven gelden strenge regels. Jaarlijks voeren verschillende overheidsdiensten, waaronder de brandweer, inspecties uit.

malafide

Bedrijven met een hoog risico moeten elke vijf jaar een veiligheidsrapport opstellen, met daarin een risicoschatting en een risicoplanning. Burgers kunnen deze rapporten opvragen. ‘Als een bedrijf de regels overtreedt, betekent dat niet meteen dat het een malafide bedrijf is dat de veiligheid niet serieus neemt’, zegt hoogleraar Reniers. ‘Daarvan kun je pas spreken als het aantal overtredingen met de jaren toeneemt.’

In Europees verband is sinds 2015 afgesproken dat chemiebedrijven omwonenden moeten inlichten over eventuele risico’s. Hoe dit gebeurt, wordt op lokaal niveau bepaald. ‘Veel bedrijven houden zich hier nog niet aan’, aldus Reniers. ‘Nederland loopt wat dat betreft voorop.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Tata-staalfabriek in IJmuiden deze week vanbinnen.

Kabinet zet in op vergroeningsplan voor Tata, dat schatkist tot 2,5 miljard kan kosten

Tata Steel moet blijven bestaan en het kabinet wil op korte termijn met het bedrijf om de tafel om afspraken te maken over versnelde vergroening. Dat mag 2,5 miljard euro kosten.

Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'