31-jarige vrouw krijgt 3 jaar cel omdat ze haar grootouders mishandelde: “Ze sloot ons op in opberghok nadat we woning aan haar schonken”

Themabeeld.© Getty Images

Alken -

Een 31-jarige Alkense vrouw is veroordeeld tot 3 jaar cel voor de onmenselijke behandeling van haar grootmoeder (79) en stiefgrootvader (81). Ook haar partner (39) is schuldig en krijgt 4 jaar cel. De grootmoeder getuigde hoe ze samen met haar man werd opgesloten in het opberghok van de garage nadat ze haar woning aan haar kleindochter schonk.

Shauni Deferm

Kleindochter T. (31) trok in november 2018 in bij haar bejaarde grootmoeder (79) en stiefgrootvader (81) in Alken. Ze nam de zorg van het koppel op zich. Ook haar 39-jarige vriend C. kwam regelmatig langs om te helpen in de tuin. Toen het bejaarde koppel besliste om hun Alkense woning aan de kleindochter te schenken als dank voor de zorgen, liep het mis.

40 kilo vermagerd

Volgens de grootmoeder werd ze samen met haar man verbannen naar een berging in de garage. Een bed was er volgens de grootmoeder niet en eten en drinken kregen de bejaarde mensen ook amper. “Ik ben veertig kilo afgevallen omdat ik leefde op beschuiten met confituur”, sprak de vrouw in maart voor de Tongerse rechter. Ook het sanitair en de badkamer van de woning kregen de grootouders niet meer ter beschikking, vertelde ze. “Ik moest gescheurde lakens in mijn broek steken als pamper.”

Een telefoon hadden de bejaarde mensen niet en de vaste huisdokter van het koppel werd na veertig jaar bedankt en afgewimpeld. “C. had me bedreigd. Als ik iets tegen iemand zou zeggen, zou hij me in een rolstoel slaan”, klonk het tot slot. Ondertussen haalde het jonge koppel ook geld van de rekeningen van de grootouders.

Op 25 februari 2020 bleef de grootmoeder alleen achter, nadat haar man in het ziekenhuis werd opgenomen na een val. Hij ging nadien rechtstreeks naar een woonzorgcentrum. De grootmoeder wist in de nacht van 19 augustus 2020 uiteindelijk zelf te ontsnappen door uit het raam te klimmen en bij de buren aan te bellen.

Celstraffen

De Tongerse rechter veroordeelde de 31-jarige kleindochter tot een celstraf van drie jaar. Haar vriend krijgt vier jaar cel. De rechter herkwalificeerde enkele tenlasteleggingen met de verzwarende omstandigheid dat het gaat om slachtoffers in een kwetsbare toestand gezien hun hoge leeftijd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen