19 juli 2019 om 03:00
Luister naar

Psst: Ik heb niets met sport, behalve in de zomer

Er zijn van die sportevenementen die onlosmakelijk met de zomer verbonden zijn. De Nijmeegse Vierdaagse, de Tour de France, Wimbledon. Ik heb niets met sport, het ontgaat me het hele jaar. (Hoewel ik graag naar het Sportforum op Radio 1 luister. Hoe bevlogen de voetbaltransfers daar besproken worden, het lijkt verdacht veel op het beroepingsnieuws van kerkelijk Nederland.)

In de zomer wil ik nog weleens een bevlieging krijgen. Zoals in 2004 toen ik in een cafeetje om de hoek van mijn huis het Europees Kampioenschap voetbal volgde – Nederland verloor dat jaar in de halve finale van Portugal. Of die keer dat ik in een huis moest oppassen op een kat van vrienden die op vakantie waren. Daar stond in tegenstelling tot in mijn eigen huis een televisie. Elke avond keek ik de Avondetappe om zo van alle ontwikkelingen in de Tour de France op de hoogte te blijven. Ik kon niet meer zonder.

Afgelopen zondag net na de middagdienst raakte ik onverwacht verzeild in het mannentennis op Wimbledon en keek naar de epische finale tussen de rivalen Roger Federer en Novak Djokovic. Ik heb mijn portie deze sportzomer dus weer gehad. De Tour de France laat ik dit keer maar eens langs me heen gaan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kiezen kinderen hun eigen ouders? Waarom deze opvoedgedachte me rust en vertrouwen gaf

Het is maar goed dat de opvoeding niet eenrichtingsverkeer is, bedenkt columnist Gerard ter Horst zich. Zoals ouders energie in hun kinderen steken, zo is het ook andersom. Dat biedt hoop voor een duurzame relatie.

Henk den Uijl

De druk om een kant te kiezen was nog nooit zo groot en dat is niet zonder risico's

Veel bestuurders zijn groot geworden met het idee dat er door onderling gesprek vanzelf begrip voor de ander ontstaat. Dat is niet langer zo. Bestuurders moeten kleur bekennen, schrijft Henk den Uijl. Dat is niet zonder gevaar.

Lody van de Kamp is rabbijn

Joden, trotseer gevoelens van angst en onveiligheid - zoals de helden in de Tweede Wereldoorlog

Lody van de Kamp werd recent flink toegetakeld. Toch kiest de rabbijn ervoor zich niet te laten leiden door angst. Hij roept ook anderen, vanuit geloof, op tot meer veerkracht en weerstand.

Jan Willem Wits

Kerken die vasthouden aan de onwrikbare huwelijksbelofte, laten (pastorale) kansen en taken liggen

Nog maar ruim 1 procent van de Nederlandse katholieken trouwt in de kerk. Waar ligt dat aan, vraagt Jan-Willem Wits zich af. Kan het te maken hebben met de vraag: waar is de kerk wanneer je het huwelijk niet volhoudt?

Lambert Pasterkamp

Neem de tijd. Daar wordt duurzaam leven niet alleen makkelijker maar ook leuker van

Bij duurzame keuzes denken we vooral aan ruimte. Ruimte voor natuur, en voor zonnepanelen ... Maar steek eens tijd in duurzaamheid, stelt Lambert Pasterkamp. Daar wordt het echt leuker van.

De regulering van emoties rond adoptie is in de media totaal anders dan rond draagmoederschap

Allerlei gevoelens en overwegingen rondom een adoptie doen er totaal niet meer toe bij draagmoederschap. Terwijl er toch overeenkomsten zijn. Vreemd, vindt Reina Wiskerke, die naar een documentaire van Theroux keek .

Gerjanne van Lagen

Mijn grote voorkeur voor Duits in plaats van Engels, zou met mijn hoogmoed te maken hebben

Stel dat Geert Wilders mij zou aanstellen als ‘coördinator ter behoud der Nederlandsche taal’, dan weet ik nu al wat ik Nederland wil gaan leren', schrijft Gerjanne van Lagen..

Afbeelding

En weer wordt in reactie op misbruik een klassieke fout gemaakt. Nu door Soul Survivor Nederland

Mike Pilavachi, aangeklaagd voor misbruik, woonde van 1998 tot 2015 jaarlijks in Nederland het Soul Survivor-jongerenfestival bij. Hoe kijkt de Nederlandse tak hier nu naar, vraagt columnist Gerard ter Horst zich af.

Afbeelding

Waarom is het idee dat je ouders seks hebben zo ongemakkelijk? 'Ik laat het maar gaan'

'Ik kon geen woord uitbrengen. Ik was in shock', zegt een vrouw tegen Feniks de la Fosse. Wat was er gebeurd? Ze liep de slaapkamer van haar ouders binnen terwijl ze aan het vrijen waren.