Direct naar artikelinhoud
Update

Nationale Herdenking op de Dam is volgeboekt

Wie op 4 mei bij de Nationale Herdenking op de Dam wil zijn, moest van tevoren een van de tienduizend plekken reserveren, werd dinsdag bekendgemaakt. Dezelfde avond nog waren alle plekken al geboekt.

Dit jaar worden er niet twintigduizend mensen, zoals ook in 2023, maar slechts tienduizend mensen toegelaten op de Dam, en worden alle aanwezigen vooraf gefouilleerd.Beeld REMKO DE WAAL/ANP

Vanwege het beperkte aantal mensen dat dit jaar aanwezig mag zijn bij de Nationale Herdenking op de Dam – dit jaar slechts tienduizend in plaats van de gebruikelijke twintigduizend – verplichtte het Comité 4 en 5 mei alle geïnteresseerden zich aan te melden. Het is voor het eerst dat bezoekers voor de Nationale Herdenking een ticket moesten reserveren.

Het Comité 4 en 5 mei wil met het reserveringssysteem voorkomen ‘dat mensen naar de Dam komen en daar geen plekje meer hebben’.

Daarnaast vreesde het Comité dat door de beperkte ruimte veel mensen al om half zes ’s middags naar de Dam zouden komen, waardoor het snel vol zou zijn. Bij de reservering, die vanaf dinsdagochtend kon worden gemaakt, moesten bezoekers daarom kiezen voor een tijdslot. Zo moet worden voorkomen dat iedereen op hetzelfde moment naar de Dam komt, aldus een woordvoerder van burgemeester Halsema.

Volgens de woordvoerder van het Comité gingen de te vergeven plekken meteen hard: “Dinsdag rond het middaguur was al bijna de helft van de plekken gereserveerd.” Iets voor half acht waren de rest van de plekken ook vergeven. Het Comité verwijst mensen die geen reservering hebben kunnen maken, door naar een andere herdenking in de stad.

Geen screening

Het Comité zegt dat bezoekers die zich aanmelden niet gescreend zullen worden. Ze ontvangen een toegangsbewijs na het invullen van hun e-mailadres, voor- en achternaam. “Dat is het minimale wat nodig is voor een reservering,” aldus een woordvoerder.

Bij het maken van de reservering kon worden gekozen uit drie zijdes: de kant van het Damrak (goed bereikbaar vanaf Centraal Station), de kant van het Rokin en de kant van de Paleisstraat (goed bereikbaar vanaf de stad). Een bezoeker mocht maximaal twee plekken reserveren.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de driehoek van burgemeester, hoofd van politie en het Openbaar Ministerie hebben in overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid extra maatregelen genomen om de Nationale Herdenking op de Dam waardig, beheerst en veilig te laten verlopen. Niet alleen worden slechts tienduizend mensen toegelaten op de Dam, ook worden alle aanwezigen vooraf gefouilleerd.

Onder de aangekondigde maatregelen valt ook een verbod op vlaggen, megafoons en protestborden. Ook zal worden ingegrepen als er in grote groepen kleding met de tekst ‘Free Palestinegedragen wordt.

Deelnemers aan de stille tocht die op 4 mei vanaf de Stopera door de oude Jodenbuurt naar de Nationale Herdenking op de Dam voert, moesten voor de herdenking op de Dam ook een ticket reserveren. Het programma begint om zes uur ’s avonds bij de Stopera en wordt geopend door Andrée van Es, voorzitter van het Amsterdams Comité 4 en 5 mei. Bij aankomst op de Dam zullen deelnemers van de stille tocht plaatsnemen in een daarvoor aangewezen vak.

Verstoringen

Net als tijdens voorgaande jaren stelt de burgemeester een noodverordening in, waardoor bewoners die uitzicht hebben op de Dam hun ramen en deuren gesloten moeten houden tijdens de herdenking en niet op hun dakterras of balkon mogen staan.

Als gevolg van de oorlog tussen Israël en Hamas zijn de maatschappelijke spanningen en de bereidheid tot protest onder de bevolking momenteel groot. Burgemeester Femke Halsema acht de kans op spontane protestacties of verstoringen tijdens de twee minuten stilte aanwezig.

Volgens de gemeente zullen politieagenten tijdens de herdenking de-escalerend te werk gaan. Tegen mensen met vlaggen of spandoeken wordt opgetreden, maar dat mag niet tot een grotere verstoring leiden. Burgemeester Halsema vraagt eenieder dan door te gaan met de herdenking.

Lokale herdenkingen

Naast het nationale evenement op de Dam zijn er nog zo’n vijftig lokale herdenkingen in Amsterdam. Bij de grote locaties wordt extra politie ingezet. In totaal zijn tijdens het stiltemoment zevenhonderd agenten aan het werk in Amsterdam.

Dat aantal is mede ingegeven door de onrust rond de opening van het Nationaal Holocaustmuseum vorige maand, waar gedemonstreerd werd tegen de aanwezigheid van de Israëlische president Herzog. Ook vond er ook een spontane demonstratie voor het museum plaats, waarbij Holocaustoverlevende Rudie Cortissos werd uitgescholden toen hij langs een haag demonstranten liep.