Direct naar artikelinhoud

Schoenenketen Sacha verdwijnt uit bijna alle winkelstraten

Schoenenketen Sacha verdwijnt grotendeels uit de winkelstraten. Het gros van de winkels gaat dicht, en het bedrijf richt zich voortaan op de online verkoop. Het moederbedrijf spreekt van een ‘nieuwe strategische richting’.

In Amsterdam zitten vier Sachafilialen, waaronder twee in de Kalverstraat.Beeld Remko de Waal/ANP

Dat bevestigt een medewerker van moederbedrijf Termeer Groep, na een bericht van Hart van Nederland. Een enkele winkel zou mogelijk openblijven, al is nog niet bekend om welke winkels het gaat. Op de website van het bedrijf staan 29 winkels in Nederland vermeld. Vier daarvan zitten in Amsterdam: twee in de Kalverstraat, één in de Leidsestraat en een outlet op het Buikslotermeerplein.

‘We hebben te maken met aanzienlijke kostenstijgingen die het traditionele verdienmodel voor retail in het algemeen uitdagen,’ schrijft een woordvoerder in een statement. ‘Daarnaast zien we dat onze Sachaklant, vooral sinds de corona-epidemie, steeds meer online oriënteert en shopt.’

Medewerkers overgeplaatst

Het personeel van de schoenenketen belandt niet op straat, belooft Termeer Groep. De medewerkers zouden worden overgeplaatst naar andere ketens van het bedrijf, zoals Sissy-Boy of Manfield.

Het bedrijf vindt zijn oorsprong in 1909, toen de eerste schoenenfabriek onder de naam Termeer opent. In de eeuw daarop groeide dat uit tot het moederbedrijf, met vanaf begin jaren zeventig de eerste winkel van dochterbedrijf Sacha. De keten heeft het al enige tijd moeilijk. In 2020 ging de Belgische tak met zeventien winkels failliet. Inmiddels zitten er wel weer drie winkels in Brussel, Antwerpen en Gent, en is Sacha ook online in België actief.