Direct naar artikelinhoud

Lezersbrieven: 'Mensen kunnen niet zomaar wegblijven als er eens een sneeuwvlokje valt'

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 13 december 2017.

Ondanks de waarschuwingen gingen mensen toch de weg opBeeld anp

Brief van de dag: makkelijker gezegd dan gedaan

Het was en is winterweer: 'Ondanks de waarschuwingen gingen mensen toch de weg op.' We kregen een collectief standje in de opening van het NOS Achtuurjournaal. De waarschuwingen -- Code Rood, blijf vooral thuis, vermijd de trein en de auto, werk waar mogelijk thuis -- suggereren een maatschappelijke vrijblijvendheid die niet bestaat. Mensen moeten gewoon naar hun werk, hun school of hun ziekenhuis. Daar kunnen zij niet zomaar wegblijven als er eens een sneeuwvlokje valt.

Klanten wachten op hun spullen, leerlingen op hun les en patiënten op hun operatie en verzorging. Studenten hebben in deze decembermaand lang tevoren ingeplande tentamens. Het niet-halen van deze tentamens kost ze geld nu de studiefinanciering is afgeschaft. De roep om een dagje thuis te blijven, geeft het idee dat ons werk of onze studie er eigenlijk helemaal niet toe doet. Onzin. Jij en je werk doen er wel toe. Goed dat je geprobeerd hebt vandaag toch op je werk te komen. En ik blijf het proberen.

Reinier Ligtenberg, Nijmegen

Flexibele Kerst

Dat Nederland overvol is met mensen en vooral blik, bleek maandagavond om half zes, toen 1.500 kilometer aan files werd geteld. Een triest record.

Ik pleit daarom voor een flexibele Kerstmis, te vieren plus of minus een maand van de originele datum, maar wel wanneer Sinterklaas en zijn medewerkers alweer naar Spanje zijn.

Wanneer er in december of januari winterse neerslag dreigt, kunnen we de Kerstmis-joker inzetten.

Daarmee worden drie vliegen in één klap geslagen:

1. Geen files in Nederland.

2. Altijd een witte Kerst.

3. Je hoeft op Tweede Kerstdag niet naar je schoonouders, want die hadden er niet op gerekend, en je mag toch de weg niet op vanwege code rood.

Patrick Halff, Egmond aan den Hoef

Grotere kloof

Alleen de kloof tussen arm en rijk blijft een hardnekkig probleem, een negatieve uitschieter in het artikel over de stand van het land (Ten eerste, 12 december). De kop 'Het gaat best goed met Nederland' op de Voorpagina, zou moeten zijn: de kloof wordt steeds groter en dieper tussen arm en rijk!

In 1992 leefde 5,7 procent van 15.000.000 inwoners (855.000 mensen) in armoede.

In 2017 leeft 6,6 procent van 17.000.000 inwoners (1.122.000 mensen) in armoede. Dat zijn dus 267.000 armen erbij in 25 jaar.

Jan Dieho, Hilversum

De kloof wordt steeds groter en dieper tussen arm en rijk!
Jan Dieho, Hilversum

Marianne Thiemes keuze

Jammer dat Marianne Thieme passief kiesrecht belangrijker vindt om te vieren dan actief kiesrecht. Op het moment van het invoeren van actief kiesrecht voor mannen had reeds 71 procent dat recht. De wet van 1917 sloot dus gewoon de helft van de bevolking uit om te mogen kiezen. Is dat een viering waard, nee toch!

Carrie Chapman, in die jaren presidente van de Wereldbond voor Vrouwenkiesrecht, vond het ook al apart dat de mannen wel wilden dat er op vrouwen gestemd kon worden, maar niet zelf mochten kiezen. Zoals Thieme ook aangeeft kregen vrouwen pas op 10 juli 1919 actief kiesrecht. Dat werd op 27 september 1919 door de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht met een overwinningsfeest in het Concertgebouw gevierd. Een van die twee data is dus eigenlijk meer voor de hand liggend. Of moet het de verankering in de Grondwet van 1922 worden? Maar ook dat zijn wellicht niet de goede data, omdat de Nederlandse koloniën pas in 1954 het algemeen kiesrecht kregen. Dus vele data zijn (on)geschikt.

Henk Korthof, Boksum

'Jammer dat Marianne Thieme passief kiesrecht belangrijker vindt om te vieren dan actief kiesrecht'Beeld anp

Zelfbewust

Ik werd getroffen door de combinatie van de kop 'Zelfbewuste mars voor een overtuiging' en de ernaast staande foto met een vader en drie jonge kinderen (Ten eerste, 11 december). De kinderen dragen borden met 'kies het leven' en 'stille mars voor het leven'. Hoe zelfbewust kunnen kinderen van die leeftijd (ik schat 10 tot 12 jaar) zijn over onderwerpen als abortus en euthanasie? Onderwerpen die zowel principiële, religieuze, emotionele als maatschappelijke elementen in zich dragen? Als kinderen in die leeftijd over zulke complexe onderwerpen een mening hebben, dan is dat de mening die hun door hun ouders (met de paplepel) en door de dominee (met de dreiging van Gods oordeel) is opgedrongen. Als zij opgroeien en zich verder ontwikkelen zullen zij hopelijk zelf in staat zijn een mening over deze onderwerpen te vormen, en zelf kunnen beslissen over de demonstraties waaraan ze willen deelnemen.

Aat de Jong, Middelburg

Hoe zelfbewust kunnen kinderen van die leeftijd zijn over onderwerpen als abortus en euthanasie?

Senioren blijven fit

Dat moet een dolle boel zijn bij de sportende ouderen bij Hazerswoude. De groep breidt zich steeds verder uit via 'mond-op-mondreclame'. Vaak via één van de drie Ria's (Ten eerste, 12 december). Die oudjes zijn een stuk vrijer in de omgang dan je dacht. Heeft iedere nieuwe deelnemer gezoend met een van drie Ria's?

Bert Lam, Veenendaal

Die oudjes zijn een stuk vrijer in de omgang dan je dacht
Bert Lam, Veenendaal

Op de mat

Een schaarse lantaarn wierp een zeldzaam licht op het koude witte tapijt in het doodlopende straatje hartje stad. Van om de hoek begon iemand een geruisloos spoor tot aan een poortje voorbij een knik in de gevelwand, haalde een lang voorwerp te voorschijn en stak dat met snelheid naar voren. Nog voor zes uur in de ochtend hadden wij de Volkskrant.

Bart Kluck, Utrecht