Verslagenheid onder behoudende CGK-dominees na convent. ‘De situatie is aangrijpend’

Achtergrond
De rechterflank in de Christelijke Gereformeerde Kerken is allesbehalve opgelucht na het convent van zaterdag. ‘De uitkomsten van deze dag hebben laten zien hoe aangrijpend de situatie in ons kerkverband momenteel is.’
Hilbert Meijer Hilbert Meijer
woensdag 24 april 2024 om 17:00 aangepast 25 april 2024 09:22
Pas na vier uur ‘s middags werd er tijdens het convent voor het eerst uit de Oude Berijming gezongen, kritiseert dominee Arjan Ruis.
Pas na vier uur ‘s middags werd er tijdens het convent voor het eerst uit de Oude Berijming gezongen, kritiseert dominee Arjan Ruis. beeld Alie Buter-Korf

Een ‘waardige dag’ waar het weliswaar schuurde, maar met een hoopgevende uitkomst: 98 procent van de gemeenten wil op de een of andere manier met elkaar verder. Zo vatten de organisatoren van het christelijk-gereformeerde convent zaterdag de bijeenkomst samen waar de spanningen in de Christelijke Gereformeerde Kerken werden besproken. 

Maar in de rechterflank van de Christelijke Gereformeerde Kerken is van opluchting geen sprake. ‘Wij hadden gehoopt dat er namens iedereen gecommuniceerd zou worden naar de pers’, schrijven de predikanten Arjan Ruis en Alwin Uitslag woensdag enigszins gedesillusioneerd in een opiniebijdrage in het Reformatorisch Dagblad. ‘Van ons gevoelen van teleurstelling en vervreemding sijpelde geen d..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De pastorie van 'rode dominee' Bruins in Stiens.

Toen Abraham Kuyper uitgesproken was, riep Hugenholtz met schallende stem: 'Wat een huichelaar!'

Om de arbeiders weer in de kerk te krijgen, gingen jonge vrijzinnige dominees het christensocialisme prediken. Frederik Hugenholtz stopte daar zelfs mee en ging iets heel anders doen.

Volgens de PKN schetsen de statistieken ‘een dubbel beeld’.

PKN blijft leden verliezen: 'Duidelijk zichtbare krimp, en verschillende tekenen van vernieuwing'

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is het afgelopen jaar verder gekrompen. Begin dit jaar had het kerkgenootschap 47.000 leden minder dan aan het begin van 2023.

Voor veel jongeren leeft de vraag hoe het goed komt tussen hen en God.

Hoe komt het goed tussen God en mij? Die vraag houdt veel kerkelijke jongeren bezig

Kerkelijke jongeren verlangen naar huisje-boompje-beestje, worden het meest blij van vrienden in de kerk en vragen zich geregeld af of het wel goed komt tussen God en henzelf. Dat blijkt uit het rapport Jeugdtrends 2024.

Om het jaar houdt de Evangelische Kirche een goed bezochte, meerdaagse ‘Kirchentag’, hier in 2023 in Neurenberg. De lutherse bisschop van Beieren Heinrich Bedford-Strohm ging voor in de openingsviering.

'Duitse PKN' bestaat al sinds 1948: 'Maar de eerste 25 jaar vierden ze niet eens samen avondmaal'

De Protestantse Kerk in Nederland bestaat twintig jaar. In Duitsland vonden de protestantse kerken elkaar al in 1948. Hoe ging dat en hoe is deze Evangelische Kirche er nu aan toe? ‘In de kerk moet het over God gaan.’

De Stadsoase opende in februari . ‘Twintigers hebben behoefte aan verstilling.'

Koningsdagstad Emmen heeft een oase voor vermoeide twintigers. 'Dit sluit beter aan dan de kerk'

Op Koningsdag loopt de koninklijke familie in Emmen vlak langs De Stadsoase. Het is een plek waar twintigers met hun hectische levens even kunnen uitpuffen. ‘Hier is echte aandacht.’

Hhet convent van de Christelijke Gereformeerde Kerken, afgelopen zaterdag in Veenendaal.

Behoudende CGK-predikanten: meer ruimte in kerk maakt onze plaats onmogelijk

Als de Christelijke Gereformeerde Kerken instemmen met vrouwelijke ambtsdragers, maken ze daarmee de plaats voor kerken die daar tegen zijn ‘onmogelijk’. Dat schrijft een groep behoudende dominees in een verklaring.