Luister naar

Stuk historische stadsmuur Maastricht stort in

Nieuws
De oude stadsmuur van Maastricht is zaterdag tegen middernacht over een lengte van enkele meters ingestort.
redactie nd
maandag 25 maart 2019 om 07:25

De plek groeide zondag uit tot een toeristische trekpleister. Dat meldt L1, de Limburgse regionale omroep. Politie en brandweer hebben de plek afgezet. Niemand raakte gewond.

De instorting vond plaats bij de ‘Vijf Koppen’, een rondeel in een deel van de stadsmuur uit de vijftiende, begin zestiende eeuw. Op deze plek werden in 1638 de hoofden van vijf terechtgestelde verdachten van het Verraad van Maastricht tentoongesteld. Die hadden geprobeerd de stad weer in Spaanse handen te brengen.

De instorting van dit deel van de stadsmuur komt onverwacht, maar zorgen over de muur waren er al langer. Volgens L1 was de muur onlangs gerestaureerd, onder meer door begroeiing onder aan de muur te verwijderen.

Het ANP sprak met verantwoordelijk wethouder Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks), die vertelde dat de restauratie nog niet had plaatsgevonden, maar dat dit deel van de stadsmuur op de nominatie stond om gerestaureerd te worden. ‘Er stonden zelfs al steigers vorig jaar, maar toen constateerden we dat de muur uitbolde. We wilden eerst weten hoe dan kon.’ Dit najaar zou de stadswal alsnog gerenoveerd worden. ‘Helaas heeft de muur ons ingehaald’, zei Krabbendam.

Waardoor de muur precies is ingestort, wist Krabbendam zondagmiddag nog niet. ‘Mogelijk komt het door afwatering.’

De oudste delen van de vestingwerken in Maastricht dateren overigens al uit 1229.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.