Nederlandse pers lyrisch na sensationele kwalificatie: “Terug aan de top, dit vinden de Duitsers niet lekker”

© rr

© rr

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Het Nederlands voetbal leeft weer. Dankzij een fel bevochten gelijkspel (2-2) op het veld van Duitsland mag Oranje als groepswinnaar naar de Final Four van de Nations League. De Nederlandse pers reageerde uiteraard lyrisch, in Duitsland en Frankrijk werd iets minder enthousiast gereageerd. “Terug aan de top”, titelt De Telegraaf, al zijn ze niet blind voor de tekortkomingen van het Nieuw Oranje. Want wat bleek ook achteraf? Eén mysterieus briefje was cruciaal in de ommekeer...

gvdl

LEES OOK. Nederland zet scheve situatie in slotfase recht en mag alsnog naar Final Four van de Nations League

“Met een sensationeel 2-2 gelijkspel kroonde Oranje zich tot winnaar in zijn Nations League-poule. Een klein wonder, want 85 minuten was Duitsland de betere.” Het Algemeen Dagblad besefte dat Nederland zeker niet zijn beste wedstrijd had gespeeld op het terrein van Duitsland. Maar wat kon het hen schelen. De kwalificatie is een feit en dat werd als een enorme opsteker ervaren na de malaise van de voorbije jaren met twee gemiste grote toernooien als pijnlijk dieptepunt.

Ook De Telegraaf zag een matig Oranje dat wel de verdienste had zich tot het eind te blijven inzetten voor de kwalificatie. En die inzet werd uiteindelijk ook beloond met de kwalificatie.

“Het elftal dat de gunst van het volk had herwonnen met optredens om te zoenen, herstelde net op tijd van een baaldag in de nieuwe liefdesrelatie”, stak de verslaggever van de Volkskrant zijn aanleg voor drama niet onder stoelen of banken.

“Dit vinden de Duitsers niet lekker”

“Dit vinden de Duitsers niet lekker”, stelde Valentijn Driessen, Chef Voetbal van De Telegraaf, onomwonden. “Voor ons is dit een geweldige opsteker, na dat geweldige gelijkspel tegen Frankrijk en een geweldige ontknoping. Dit had niemand nog zien aankomen want we hadden welgeteld één kans tot de 85e minuut, toen we uit het niets scoorden.”

“Oranje telt weer mee”, kopt Voetbal International. “Een op voorhand kansloze expeditie werd voor Oranje de groep van de wederopstanding. Het Nederlands elftal verrast iedereen, inclusief zichzelf, met de groepswinst in de Nations League. Het raamwerk staat, het sentiment is gekeerd, de toekomst is vol perspectief.”

“Lekker”

Uiteraard waren ook de spelers achteraf euforisch. “We hadden de wedstrijd totaal niet onder controle in de eerste helft”, gaf Frenkie de Jong toe. “Maar dit bewijst dat we een team zijn waar je altijd in moeten blijven geloven en dat terug kan knokken.”

Memphis Depay scoorde zelf niet maar treurde daar niet om: “Dit toont dat in de breedte van de selectie alleen maar kwaliteit zit, en dat is lekker.”

Een geheimzinnig briefje waar Koeman “niets van wist”

Dat in het slot verdediger Virgil van Dijk scoorde, was geen toeval zo bleek achteraf. Bondscoach Ronald Koeman gaf in het slot een briefje door aan zijn spelers met daarin de tactische richtlijnen, maar... Koeman zelf had geen idee wat er precies op stond. Het kwam erop neer dat Frenkie de Jong als laatste man achterin bleef om de kopkracht van Van Dijk voorin uit te buiten.

© rr

”Ik kreeg het briefje van Dwight Lodeweges (zijn assistent, red.), maar ik wist niet wat er op geschreven stond”, zei hij achteraf met een brede glimlach op de NOS. “Natuurlijk hebben we met Dwight en Kees van Wonderen voorafgaand aan de wedstrijd verschillende scenario’s doorgenomen, en ook die dat we in de slotfase iets moesten forceren. Maar toen het bij 2-0 ter sprake kwam zei ik nee, dat gaan we nu niet doen. Dan wordt het 4-0 of 5-0. Maar bij 2-1 wilde ik het wel.”

Bitter gelijkspel

De Duitse boulevardkrant Bild zag de laatste interland van het kalenderjaar op een bittere manier eindigen. ‘En dat nadat de jongens van Jogi Löw lange tijd een uitstekende afscheidswedstrijd van de A-divisie hadden gespeeld: offensieve slagkracht, defensieve zekerheid. Het was, één helft lang, de beste interland van het kalenderjaar’, vond Bild niet eens ten onrechte. De Duitse pers had ook opgemerkt dat er vele lege plaatsen waren in de Veltins-Arena van Schalke O4 maar ‘met meer van dit soort wedstrijden zorgt Jogi (trainer Low, red) gegarandeerd weer voor volle stadions.’

De zwaarste ontgoocheling moesten ze in Frankrijk incasseren. Vanaf minuut negen, het doelpunt van Werner, tot in blessuretijd mocht de wereldkampioen en niet Nederland naar de Final Four van de Nations League. ‘Pas de bleus mais du Oranje’, verwees de Franse sportkrant L’Equipe naar de roepnamen van beide elftallen.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen