XR maakt zich 'grote zorgen' over onderzoek demonstratierecht

Nieuws
Extinction Rebellion (XR) maakt zich "grote zorgen" over het onafhankelijke onderzoek dat het kabinet laat uitvoeren naar het demonstratierecht. De klimaatactiegroep spreekt van een onderzoek "naar het beperken" van dit recht. Volgens het kabinet wordt onderzocht of de huidige regels en voorwaarden nog voldoende aansluiten bij de actuele ontwikkelingen.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 14:53 aangepast 17:30
Afbeelding
beeld anp

"Door heel Europa wordt vreedzaam (klimaat)protest gecriminaliseerd. Het aangekondigde onderzoek plaveit de weg voor extreme anti-demonstratiewetgeving, zoals die de afgelopen jaren in Engeland is ingevoerd", aldus XR.

Volgens de klimaatactiegroep blijkt onder meer uit bevindingen van Amnesty International van vorig jaar dat het demonstratierecht in Nederland onder druk staat. XR vindt dat het kabinet verzaakt om serieus op dit signaal te reageren en in plaats daarvan zoekt "naar manieren om het demonstratierecht maximaal in te perken. Dit raakt aan de kern van onze rechtsstaat. Het kabinet zou niet klimaatprotest, maar de klimaatcrisis moeten aanpakken".

'Duidelijk signaal'

Directeur van Greenpeace Nederland Andy Palmen ziet het toenemende aantal protesten als "een duidelijk signaal dat er grote problemen spelen die te lang wachten op helder en effectief beleid". Hij denkt dan ook dat de overheid beter tijd en geld kan investeren in het aanpakken van die problemen, "in plaats van het recht op vreedzaam protest in te perken".

"We zien nu al dat er vaak onnodig hard wordt opgetreden door de politie bij vreedzaam protest. De vraag is in wat voor samenleving we willen leven: een repressieve of een tolerante?" aldus Palmen.

Het kabinet besloot vrijdag om een onderzoek te laten uitvoeren naar aanleiding van het groeiende aantal demonstraties, waarbij de grenzen van het recht worden opgezocht of overschreden. Ook zouden andere grondrechten en de nationale veiligheid volgens het kabinet in het gedrang kunnen komen bij de huidige demonstraties.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC.

Afbeelding

7 gewonden na val uit open bus in Drentse Borger

Zeven personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat ze uit een open bus vielen in het Drentse Borger. Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om spelers van het eerste elftal van de lokale voetbalclub die een kampioenschap vierden met een rondrit.

Afbeelding

Gantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wil dat premier Benjamin Netanyahu met een plan komt over het bestuur van Gaza na de oorlog. Als Netanyahu dit niet doet, dreigt Gantz zijn centrumpartij terug te trekken uit de noodregering.

Afbeelding

Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw.

Afbeelding

Protest rond optreden Jerusalem Quartet in Concertgebouw

Enkele tientallen mensen protesteren zaterdagavond buiten het Concertgebouw in Amsterdam rondom een optreden van het Jerusalem Quartet, ziet een ANP-fotograaf. Ook is er veel politie aanwezig. De demonstranten roepen leuzen.

Afbeelding

Israëlisch leger maakt opnieuw vondst gedode gijzelaar bekend

Het Israëlische leger zegt nog een lichaam van een gijzelaar te hebben teruggevonden. Ron Binyamin was een van de mensen die bij de aanval van Hamas op 7 oktober werd gegijzeld.