Marcouch hoopt dat onderzoek demonstratierecht niet te lang duurt

Nieuws
Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem hoopt dat het onderzoek dat het kabinet laat instellen naar de grenzen van het demonstratierecht niet heel erg lang gaat duren. Hij wil dat er snel regels komen die bepalen in hoeverre het recht op demonstratie het recht op onder meer veiligheid en geloof mag schenden. Marcouch heeft daar recent in een brief aan het kabinet nog voor gepleit naar aanleiding van pogingen tot koranverbrandingen in zijn stad.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 15:03
Afbeelding
beeld anp

‘Het demonstratierecht is fundamenteel en cruciaal, een hoeksteen van de democratie’, aldus Marcouch. ‘Maar de rechten van anderen moeten ook gewaarborgd en beschermd worden. Daarom pleit ik voor wetten die grenzen stellen, bijvoorbeeld aan het verbranden of bevuilen van heilige geschriften en aan het verbranden van een vlag als symbool van een natie. Of aan manifestaties waardoor de nationale veiligheid of de veiligheid van Nederlanders in het buitenland in gevaar komt.’ Vorige maand waren er serieuze zorgen dat een koranverbranding in Arnhem tot een terroristische aanslag zou kunnen leiden.

Marcouch is tevreden dat het kabinet door het instellen van een onderzoek laat zien ‘de signalen uit de samenleving serieus te nemen’. ‘Het is goed dat er zorgvuldig wordt gekeken naar hoe grondrechten met elkaar kunnen botsen en hoe daar iets aan gedaan kan worden’, zegt hij.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Drie gewonden bij brand aan Hillevliet in Rotterdam

Bij een uitslaande brand in een woning aan de Hillevliet in Rotterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen gewond geraakt, waarvan één ernstig. Het gaat om twee personen die in het brandende pand waren en een brandweerman.

Afbeelding

Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC.

Afbeelding

7 gewonden na val uit open bus in Drentse Borger

Zeven personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat ze uit een open bus vielen in het Drentse Borger. Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om spelers van het eerste elftal van de lokale voetbalclub die een kampioenschap vierden met een rondrit.

Afbeelding

Gantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wil dat premier Benjamin Netanyahu met een plan komt over het bestuur van Gaza na de oorlog. Als Netanyahu dit niet doet, dreigt Gantz zijn centrumpartij terug te trekken uit de noodregering.

Afbeelding

Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw.

Afbeelding

Protest rond optreden Jerusalem Quartet in Concertgebouw

Enkele tientallen mensen protesteren zaterdagavond buiten het Concertgebouw in Amsterdam rondom een optreden van het Jerusalem Quartet, ziet een ANP-fotograaf. Ook is er veel politie aanwezig. De demonstranten roepen leuzen.