Direct naar artikelinhoud
Republiek Amsterdam

Bederft GroenLinks 750-jarige Amsterdamse feestje door Heineken als hoofdsponsor af te schieten?

De Heineken Brouwerij aan de Stadhouderskade. Grootaandeelhouder Charlène de Carvalho-Heineken kwam onlangs in het nieuws doordat zij jaarlijks 30 miljoen aan belastingen 'ontwijkt'.Beeld Getty Images

Politiek verslaggever David Hielkema belicht in Republiek Amsterdam een politiek onderwerp uit de stad. Dit keer: GroenLinks blaast vaak hoog van de toren, maar wat doen ze met Heineken als hoofdsponsor van Amsterdam 750 jaar?

Wie heeft er nog minimaal 500 euro over om in de stad te investeren? Om de stad wat te vergroenen, een stukje leefbaarder te maken of om een nieuw Paleis voor Volksvlijt in Zuidoost te bouwen?

Volgens D66-raadslid Erik Schmidt zijn dat behoorlijk wat inwoners en ondernemers en dus behoorlijk wat euro’s. Hij wil daarom een ‘Amsterdams Investeringsfonds’ oprichten. Het idee: een aparte stichting, met stevige statuten en een raad van toezicht die ervoor moet zorgen dat geld van inwoners bijdraagt aan een mooiere stad.

Het plan van D66 sluit aan op de trein waar burgemeester Femke Halsema de machinist van is, die vorig jaar aankondigde een ‘Nieuw Amsterdams Verbond’ te willen oprichten. Nina Tellegen is als kwartiermaker aangesteld om te onderzoeken hoe bedrijven en rijke Amsterdammers het stadsbestuur kunnen helpen om de grote problemen in de stad aan te pakken.

Tellegen is een zwaargewicht uit de Amsterdam Economic Board: een orgaan waar met name GroenLinksraadslid Elisabeth IJmker kritisch op is, en daarom ook op deze aanstelling, omdat ze niet wil dat bedrijven zoals Shell en Tata meebepalen waar de Amsterdamse economie naartoe moet bewegen.

Het plan van Schmidt ziet IJmker ook niet zitten. De gemeenteraad moet beslissen wat er met het geld gebeurt; geen aparte groep. Schmidt sputterde tegen dat hiervoor speciale statuten nodig zijn om ervoor te zorgen dat het geld goed terechtkomt, maar IJmker is bang dat het een fonds wordt voor ‘bedrijven die de maatschappij uitwringen’ of ‘mensen die belasting afkopen’.

Ze verwees daarbij naar oud-managers van Action die 50 miljoen euro onbelast konden incasseren. Nog iemand die liever geen belasting betaalt: Charlène de Carvalho-Heineken, grootaandeelhouder van Heineken. Heineken is volgend jaar, tijdens Amsterdams 750-jarige bestaan, de hoofdsponsor van het grootste feest ooit in de Amsterdamse geschiedenis.

Naast belastingontwijking heeft Heineken ook een discutabele reputatie wegens zaken in Rusland en het helpt niet dat Amsterdam juist als doel heeft om alcoholgebruik onder Amsterdammers, vooral jongeren en jongvolwassenen, te ontmoedigen.

Zaken waar GroenLinks’ers vaak moreel hoog van de toren blazen. Binnenkort zal de partij daar tijdens een debat over Heineken als hoofdsponsor ook op geattendeerd worden. Trekt GroenLinks dan ook een grote broek aan of durven IJmker en co een gat in de begroting van het feestje te slaan?

Overigens hoeft Schmidt, die ook door de andere coalitiepartij PvdA werd kalltgestellt voor zijn plannen, niet helemaal te treuren: wethouder Sofyan Mbarki (PvdA) zei te onderzoeken hoe ‘gewone Amsterdammers’ in zo’n Amsterdams Investeringsfonds kunnen stappen.

Over de auteur: David Hielkema schrijft over de Amsterdamse politiek en is daarnaast gespecialiseerd in onderzoeksverhalen. Reageren? d.hielkema@parool.nl.

David HielkemaBeeld Artur Krynicki

Luister ook naar onze podcast Amsterdam wereldstad over de lokale politiek:

Video wordt geladen...