Direct naar artikelinhoud

Proces tegen Willem Holleeder begint 5 februari inhoudelijk, Holleeder wil dat zijn zussen eerst worden gehoord

Ruim drie jaar na zijn aanhouding gaat het proces tegen Willem Holleeder 5 februari inhoudelijk beginnen. Dat werd vrijdag bekendgemaakt, op de veertiende en laatste pro-formazitting. Willem Holleeder wordt verdacht van betrokkenheid bij een reeks liquidaties, onder wie zijn zwager en mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout.

Willem Holleeder.Beeld anp

Holleeder zou deel uitmaken van een criminele organisatie waarvan kopstukken onlangs in hoger beroep in het Passageproces zijn veroordeeld. Zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex Sandra den Hartog hebben belastende verklaringen over de verdachte afgelegd. Vrijdagochtend werd gediscussieerd over de vraag wie op de inhoudelijke behandeling als eerste worden gehoord - de vrouwelijke getuigen (de wil van de verdachte) of Willem Holleeder zelf (zoals de rechtbank wil).

De verdachte zei hierover vrijdagochtend: 'Ik ken mijn zus. Astrid is advocaat. Elke keer als ik wat zeg, sms't zij meteen naar de politie om te zeggen hoe ze dat moeten zien. Mijn zuster kennende weet ik dat ze dat gaat doen.'

Holleeder wil dat zijn zussen als eerste worden gehoord, zodat hij ze kan confronteren met 'bewijsmiddelen die wij hebben', zodat ze later hun verklaringen niet op die van de verdachte zelf kunnen aanpassen. De rechter antwoordde dat 'veel al is verklaard bij de rechter-commissaris. Een getuige die steeds van standpunt verandert, boet aan geloofwaardigheid in.'

Ook heeft Willem Holleeder de rechtbank verzocht de twee boeken die zijn zus Astrid over hem en de strafzaak schreef, aan het dossier toe te voegen. Donderdag 21 december maakt de rechtbank de beslissingen over de verzoeken bekend.