Direct naar artikelinhoud

Powned betaalde No Surrenderbaas voor documentaireserie, politiek wil uitleg van kabinet

De publieke omroep Powned heeft No Surrenderbaas Henk Kuipers betaald voor zijn medewerking aan een documentaireserie op internet. De Telegraaf meldt, op basis van bronnen rond het politieonderzoek naar de motorclub, dat Kuipers per aflevering 1.000 euro ontving. Inmiddels staan tien afleveringen van ruim negen minuten online.

Powneddirecteur Dominique Weesie wil niet zeggen hoeveel geld Kuipers krijgt voor de serie, waarin de motorclubleider een half jaar lang gevolgd werd. Woensdag ontkende Weesie in de talkshow Jinek dat Kuipers is betaald. Donderdagavond krabbelde hij terug: Kuipers krijgt geld, maar minder dan 1.000 euro per aflevering. Het gaat volgens Powned om een 'onkostenvergoeding, zoals we dat altijd doen', die wordt gefinancierd uit de 'verenigingskas'. Daarin zit geen belastinggeld, maar lidmaatschapsgeld.

Hoofdrolspeler Henk Kuipers (53) zit sinds dinsdag vast. Vrijdag is zijn voorlopige hechtenis met twee weken verlengd. Volgens justitie werkte Kuipers als een soort incassobureau en droeg hij clubkleding terwijl hij ondernemers onder druk zette om te betalen. Ook zou hij leden van No Surrender hebben mishandeld, bestolen en afgeperst. Zijn arrestatie staat los van bedreigingen vanuit de club tegen Telegraafjournalist John van den Heuvel. Die worden apart onderzocht.

Onkostenvergoeding

Powned zei na de arrestatie door te gaan met het programma Captain Henk, over de motorclub en het privéleven van Kuipers. Critici zien het als onderwereld-pr. In de serie worden ook kritische vragen gesteld, maar Kuipers gaat er nauwelijks op in en krijgt de ruimte om zijn 'andere kant' te tonen. Zo noemt de baas van No Surrender zichzelf een geweldige vader en een geweldige opa.

Het CDA vindt het onacceptabel dat 'de georganiseerde misdaad' zo'n podium wordt gegund. Zeker als blijkt dat dit podium is 'gekocht met belastinggeld', zegt Kamerlid Van Toorenburg. Haar PvdA-collega Kuiken oordeelt hard over Powneddirecteur Weesie en verwijt hem dat hij meehelpt aan het romantiseren van No Surrender en erover liegt. D66- Kamerlid Joost Sneller is benieuwd of de ledenraad en de raad van toezicht van Powned zullen ingrijpen. 'De slogan van Powned is 'gewoon omdat het kan'; het lijkt mij dat dit gewoon niet kan.' Minister Arie Slob (Media) laat weten dat hij de verbazing over de betaling deelt, en dat hij uitzoekt wat er is gebeurd.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Hij helpt mee aan het romantiseren van deze club

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil zo spoedig mogelijk een gesprek met Powned, zegt een woordvoerder. Daaruit moet blijken of Weesie afspraken heeft geschonden. 'Toen ze met het plan voor deze serie kwamen, hebben we gevraagd: jullie betalen toch geen honorarium? Ze zeiden: nee, hooguit een onkostenvergoeding. Dat is op zich niet gek bij documentaires. Dan denken we aan een treinkaartje of een maaltijd, op basis van bonnetjes. We lezen in de media dat het zou gaan om 1.000 euro, dat is een fors bedrag. Betalingen zijn gebruikelijk bij talkshows en drama, niet in journalistieke programma's.'

Als het onderzoek is afgerond, komen eventuele maatregelen aan de orde. De woordvoerder wil er niet op vooruitlopen of de laatste twee afleveringen van Captain Henk volgens planning online komen.

In 2020 worden nieuwe vergunningen toegekend aan omroepen. Om in het publieke bestel te blijven, moet Powned dan 150 duizend leden hebben. Eind vorig jaar waren dat er minder dan 28 duizend. Volgens Weesie is een stelsel dat gebaseerd is op leden achterhaald. In het jaarverslag van Powned staat dat het voorbestaan van de omroep afhankelijk is 'van de politieke wil om het bestel te moderniseren'. Die wil is er vooralsnog niet.