Luister naar

Boer ligt vaak wakker door zorg om bedrijf

Nieuws
De landbouw moet een groenere koers varen. De huidige trend van voortdurende schaalvergroting is een doodlopende weg, vinden boeren zelf. Intussen maken ze zich zorgen over hun bedrijf. De helft kan er regelmatig niet van slapen, bleek dinsdag uit onderzoek in opdracht van Trouw.
Tiemen Roos rd
woensdag 20 juni 2018 om 03:00
Graanoogst in Flevoland, een grootschalig akkerbouwgebied.
Graanoogst in Flevoland, een grootschalig akkerbouwgebied. anp / Robin van Lonkhuijsen

Amsterdam

Jan Overeem uit Putten, voorzitter van de vereniging Contact Christen Agrariërs (CCA), kijkt niet vreemd op van de uitkomsten. De voormalige varkenshouder geeft tegenwoordig les aan Aeres MBO in Barneveld, waar toekomstige boeren en dierverzorgers worden opgeleid. ‘Boeren hebben oog voor de maatschappelijke ontwikkelingen. Het modewoord is natuurinclusieve landbouw. Dat is een wat vaag begrip, maar het valt mij wel op dat de sector veel meer dan vroeger aandacht heeft voor bodemgezondheid, biodiversiteit en kringlopen. Terecht, denk ik. We hebben in Nederland te veel vee in verhouding tot de beschikbare grond.’

De hoofdstroom van de landbouw is nu nog gericht op export en schaalvergroting. Van de bijna 2300 ondervraagde boeren – volgens de krant het grootste opinieonderzoek in de sector ooit – denkt 55 procent dat deze koers niet houdbaar is. Zeven van de tien boeren vinden het niet acceptabel dat de natuur onder druk staat door het streven naar steeds hogere productie. Consumenten hebben daardoor goedkoop voedsel, maar de boeren zelf profiteren er te weinig van: bijna 60 procent vindt het eigen inkomen te laag.

Een overstap naar een groenere bedrijfsvoering biedt hun bedrijf meer perspectief, verwachten acht op de tien boeren. Hoever boeren daarin willen gaan, blijft in het onderzoek onduidelijk. De meest verregaande vorm van verduurzaming, een overstap naar biologische landbouw, lijkt niet de eerste keus. Slechts 6 procent van de ondervraagden boert op dit moment biologisch.

Zorg over de toekomst houdt bijna de helft van de boeren regelmatig uit hun slaap en 52 procent is vanwege zijn bedrijf weleens een tijdje neerslachtig geweest. Veel boeren, ruim 53 procent, denken dat het familiebedrijf over 25 jaar niet meer bestaat.

Volgens CCA-voorzitter Overeem kampen de boeren vooral met onzekerheid. ‘De regelgeving verandert voortdurend. Dat zie je bijvoorbeeld bij de fosfaatwetgeving in de melkveehouderij. Boeren die een paar jaar geleden volkomen legaal besloten een nieuwe stal te bouwen, moeten achteraf hun veestapel verkleinen.’

geestelijke vragen

CCA biedt boeren pastorale coaching aan. Volgens Overeem neemt de vraag naar hulp toe. ‘Boeren worstelen met de overdracht van het bedrijf aan de volgende generatie of lopen vast met de financiering. Anderen kampen met psychische problemen, die zijn in een neerwaartse spiraal terechtgekomen. Er zijn ook boeren die met geestelijke vragen zitten: kan ik voor God verantwoorden wat ik aan het doen ben? Onze vrijwilligers bieden een luisterend oor. Als het nodig is, verwijzen we door naar professionele hulp.’ <

wel trots, niet gewaardeerd

Hoewel vrijwel alle boeren trots zijn op hun beroep, voelen ze zich vaak in de hoek gezet. Burgers kijken veel te negatief naar hun sector, vindt 80 procent van de respondenten. Actiegroepen stellen boeren onterecht in een kwaad daglicht en in de media krijgen zij ‘altijd de schuld’. De politiek en ook de eigen landbouworganisaties laten hen in de steek, vinden de boeren.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Geelen Consultancy. Trouw wil ermee de aanzet geven tot een nationaal debat over de toekomst van de landbouw.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.