Direct naar artikelinhoud

Groen licht voor legalisering marihuana in Canada

In Canada heeft de Senaat in ruime meerderheid een wet aangenomen die het recreatief gebruik van marihuana legaliseert. Vanaf september kunnen inwoners legaal marihuana kopen en gebruiken. 

Groen licht voor legalisering marihuana in Canada
Beeld AFP

In de wet is precies vastgelegd hoe de drugs geteeld, gedistribueerd en verkocht mogen worden. Vanaf het moment dat de wet ingaat mogen volwassenen tot 30 gram gedroogde cannabis bij zich hebben in de openbare ruimte. Daaronder valt ook hun eigen auto. Mensen die met meer dan 30 gram betrapt worden, zijn strafbaar. Marihuana doorverkopen blijft verboden, tenzij het een officieel verkooppunt betreft.

In de meeste staten worden er speciale wietwinkels geopend. In Alberta komen er bijvoorbeeld meer dan 200 private verkooppunten, in Ontario zijn de regels strikter met slechts 40 winkels die worden gerund door de staat. In sommige staten mag geblowd worden op straat, in andere juist weer niet. Ook de leeftijd verschilt per staat. 

Canada is het eerste land in de G7 dat marihuana legaliseert. In buurland Amerika zijn er een paar staten, waaronder Nevada, waar cannabis vrijelijk te koop is.