Luister naar

Opinie: Ik heb als protestant moeite met toenadering tot rooms-katholieken

Nieuws
Als protestanten vinden dat in de Rooms-Katholieke Kerk het gras groener is, dan zijn ze daar ongetwijfeld welkom als lid.
Johan Tekelenburg
donderdag 15 november 2018 om 03:00

Redacteur Roeland van Mourik schrijft in de krant van vrijdag 9 november openlijk wat ik als lezer al had opgemerkt als lijn van de krant, namelijk de wens dat de protestanten en de rooms-katholieken zich verenigen. Zo viel me op dat de krant niets schreef over Hervormingsdag, maar wel een artikel plaatste over Allerzielen. Ik heb hier moeite mee. Het roept bij mij vragen op als: kennen protestanten nog de kroonjuwelen die God in de Reformatie geschonken heeft en waar velen ontzettend veel voor over hebben gehad? Of wordt revitalisering/hervorming van het geloof verwacht door selectief te winkelen bij de Rooms Katholieke Kerk (RKK)? Dat laatste gebeurt namelijk. Ik lees (gelukkig) niet de wens om de celibaatplicht in te voeren, met alle gevolgen van dien voor de RKK en hele christenheid, of plek te geven aan de Mariaverering. Als protestanten het gras bij de RKK groener zien, lijkt het me dat deze kerk graag zegt: ‘Word gewoon lid bij ons!’ Er is plek genoeg op kerk- en knielbanken en onze leken kunnen zeker hulp in de parochies gebruiken.

Gelukkig las ik in het Nederlands Dagblad wel over 400 jaar Dordtse Synode. In dezelfde krant, van 9 november, schrijft Gijsbert van den Brink dat het jansenisme niet in de RKK kon blijven. De jansenisten bepleitten, vergelijkbaar met het standpunt van de Dordtse Synode, dat genade werkelijk genade bleef, verrassende en onverdiende vrijspraak van Gods kant. Zij vormden uiteindelijk de Oud-Katholieke Kerk. Daar zouden protestanten, als die kerk nog hetzelfde voorstaat, inhoudelijk meer mee hebben.

En wat knielbanken betreft, die Roeland van Mourik graag in de protestantse kerken ziet: Op de site van de Maranathakerk in Den Haag las ik dat de knielbanken, die dr. W. Aalders in 1949 in de kerk wilde hebben, er in 2000 uitgehaald zijn. Ik betwijfel of knielbanken ons nederiger maken. Voor we het weten denken we: Zie mij eens nederig knielen!

Graag zie en bepleit ik een reformatie zowel onder protestanten als rooms-katholieken: terug naar de Bijbel, Christus centraal en de verkondiging van genade om niet, door geloof alleen. God geve ons de creativiteit om dit te doen in de taal en cultuur van vandaag met de zeggingskracht van de Geest. Een gezamenlijke reformatie kan wonderen doen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kleine bedrijven zouden weleens meer kunnen bijdragen aan duurzaamheid, dan ze in enquêtes aangeven.

Kleine bedrijven minder duurzaam dan grote? Waarschijnlijk práten ze er minder over

Johan Graafland stelt dat kleine bedrijven achterblijven in duurzaamheid (ND 23 maart). Dat waagt ondernemer Henk Broekhuizen op basis van zijn eigen ervaring te betwijfelen.

Opinie

De lente is een tijd van vernieuwing en daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen

De lente is een tijd van transformatie. Laten wij daarin de natuur volgen, en zelf ook transformeren, schrijft de Afghaanse dichter en schrijver Abdul Basir Shafaq.

Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.

Afbeelding

Hoe het lijntje tussen de Nederlandse Gereformeerde Kerken en Israël hersteld kan worden

De Nederlandse Gereformeerde Kerken knipten het 'officiële lijntje' met Israël door, maar zoeken tegelijkertijd naar een manier om toch verbondenheid te tonen. Lieddichter Ria Borkent doet een voorstel.