Luister naar

Ingezonden brief: Laat Gomarus niet buikspreken

Nieuws
Aldert van der Ploeg Alkmaar
donderdag 15 november 2018 om 03:00

Wat is er eenvoudiger: Gomarus even snel citeren (‘Je bent in alles afhankelijk van God, je kunt zelf geen verantwoordelijkheid nemen.’) en laten buikspreken, zoals Joke van Saane doet (Nederlands Dagblad van 9 november), of een evenwichtig beeld geven van de inhoud en bedoeling van de Dordtse Leerregels? Het ging de Dordtse Synode niet alleen om leerkwesties (de remonstranten hadden grote bezwaren tegen de gereformeerde leer). Het ging ten diepste om de eer van God en om de pastorale zorg voor zwakke gelovigen, lees de Leerregels. Indrukwekkend zoals de opstellers oog hadden voor de worstelingen en twijfels van gelovigen. Zij worden bemoedigd en gesterkt.

Heeft de mens geen verantwoordelijkheid, zoals Gomarus beweerd zou hebben? Natuurlijk wel: de Leerregels benoemen juist dat de verkondiging van het evangelie en de bewuste reactie daarop essentieel is, geheel in lijn met de Catechismus. De verkondiging doet immers een beroep op de luisterende mens en die moet in volle verantwoordelijkheid reageren. Geen lijdelijkheid dus en dat punt was niet in discussie. Maar Gomarus (en de synode) legden uit dat, als de mens gelovig reageert, dat niet te danken is aan de mens (want diens wil is niet vrij), maar aan de genadige inwerking door Gods Geest. Die Geest maakt de mens ontvankelijk. Hoe de overgang van ongeloof naar geloof exact plaatsvindt, blijft een raadsel maar de Dordtse Leerregels beschrijven wel duidelijk waarom niet de mens maar God alle eer moet hebben voor een gelovige reactie op de verkondiging. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kleine bedrijven zouden weleens meer kunnen bijdragen aan duurzaamheid, dan ze in enquêtes aangeven.

Kleine bedrijven minder duurzaam dan grote? Waarschijnlijk práten ze er minder over

Johan Graafland stelt dat kleine bedrijven achterblijven in duurzaamheid (ND 23 maart). Dat waagt ondernemer Henk Broekhuizen op basis van zijn eigen ervaring te betwijfelen.

Opinie

De lente is een tijd van vernieuwing en daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen

De lente is een tijd van transformatie. Laten wij daarin de natuur volgen, en zelf ook transformeren, schrijft de Afghaanse dichter en schrijver Abdul Basir Shafaq.

Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.

Afbeelding

Hoe het lijntje tussen de Nederlandse Gereformeerde Kerken en Israël hersteld kan worden

De Nederlandse Gereformeerde Kerken knipten het 'officiële lijntje' met Israël door, maar zoeken tegelijkertijd naar een manier om toch verbondenheid te tonen. Lieddichter Ria Borkent doet een voorstel.