Angst voor verdere escalatie op universiteiten VS na hard politieoptreden tegen demonstranten

Achtergrond
Amerikaanse universiteiten stonden woensdag in het hele land op scherp, nadat de politie verschillende campussen met harde hand had ontruimd. Gevreesd wordt dat deze acties tot verdere escalatie zullen leiden.
Sacha Kester / vk
woensdag 1 mei 2024 om 21:29
Een pro-Palestijnse demonstrant wordt gearresteerd op het universiteitsterrein in Austin, Texas.
Een pro-Palestijnse demonstrant wordt gearresteerd op het universiteitsterrein in Austin, Texas. beeld afp / Suzanne Cordeiro

Washington

Er wordt op universiteiten in de VS al weken gedemonstreerd tegen de oorlog in Gaza. Dat is op de meeste plaatsen tot dusver relatief vreedzaam verlopen, maar deze week werd de sfeer steeds grimmiger.

Met name op de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) liep de spanning op, nadat pro-Israëlische en pro-Palestijnse demonstranten slaags waren geraakt met elkaar en het universiteitsbestuur ordediensten naar de campus had geroepen. De rellen gingen urenlang door en de politie greep woensdagochtend vroeg in. Vincent Doehr, een van de initiatiefnemers van het pro-Palestijnse kamp, stelt dat studenten ‘hardhandig in elkaar waren geslagen’. ‘Sommigen van hen liggen nog steeds gewond in het ziekenhuis’, zei hij tegen The Washing..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Burgers in Charkiv wachten bij een auto van het Rode Kruis.

Duizenden mensen ontvluchten grensgebied Oost-Oekraïne uit angst voor de oprukkende Russen

Al 8000 mensen zijn het grensgebied in het noordoosten van Oekraïne ontvlucht. Ze vluchten voor het Russische leger, dat een nieuw offensief is begonnen in de provincie Charkiv.

Georgiërs protesteren dinsdagavond in Tbilisi tegen de omstreden buitenlandse-agentwet.

Westerse leiders roepen Georgische regering op 'buitenlandse-agentwet' in te trekken

De Europese Unie, de NAVO en de Verenigde Staten hebben de Georgische regering opgeroepen de omstreden ‘buitenlandse-agentwet’ in te trekken. De wet is geïnspireerd door een Russische wet die wordt gebruikt om kritische geluiden te onderdrukken.

Robert Fico bij een top van de Europese Raad in april 2024. Hij is zo’n 150 kilometer ten noordoosten van de Slowaakse hoofdstad Bratislava neergeschoten.

Slowaakse premier Robert Fico neergeschoten en afgevoerd naar het ziekenhuis

De Slowaakse premier Robert Fico is beschoten, melden Slowaakse media. Fico werd geraakt en is gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Hij zou zijn neergeschoten in het plaatsje Handlová.

Komende zomer moet de Seine schoon genoeg zijn om in te zwemmen. Sporters maken zich echter publiekelijk zorgen over de waterkwaliteit.

Weinig vertrouwen in grote schoonmaak Seine: 'Zwemmen, hier? Mij niet gezien!'

Het is een van de meest ambitieuze plannen voor de Olympische Spelen, deze zomer in Parijs: het zwemwaardig maken van de Seine. Maar minder dan drie maanden voor aanvang is de waterkwaliteit nog altijd beneden peil.

De Israëlische regering zegt dat Rafah moet worden ingenomen om Hamas militair helemaal uit te schakelen.

Volgens de Verenigde Stagen heeft Israël bij Rafah genoeg troepen om binnen te vallen

Israël heeft genoeg troepen samengetrokken aan de rand van Rafah om de stad in de komende dagen binnen te vallen. Het is onduidelijk of premier Bibi Netanyahu het definitieve besluit voor een inval al heeft genomen.

Andrej Belooesov

Poetin ruilt trouwe defensieminister Sjojgoe in voor een econoom zonder oorlogservaring

De Russische president Vladimir Poetin ruilt zijn trouwe minister van Defensie Sergej Sjojgoe in voor Andrej Belooesov, een econoom zonder militaire ervaring. Het is de vraag of er in de praktijk veel zal veranderen voor de oorlog tegen Oekraïne.