Direct naar artikelinhoud
nieuwsmilieu

Provincie Noord-Holland verhoogt boetes voor ‘grafietregens’ door staalverwerker; niet 5 duizend maar 25 duizend euro per overtreding

De provincie Noord-Holland gaat het bedrijf Harsco, dat een restproduct van staalproducent Tata Steel verwerkt, hogere dwangsommen opleggen voor het overtreden van uitstootregels. De afgelopen drie maanden werd het bedrijf dertig keer betrapt op overtredingen. Bewoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee hebben geregeld last van zogenaamde ‘grafietregens’.  

De fabriek van Tata Steel gefotografeerd vanuit Wijk aan Zee.Beeld Sébastien van Malleghem

De provincie Noord-Holland verhoogt de boete per overtreding van 5 duizend naar 25 duizend euro, laat een woordvoerder weten aan actualiteitenrubriek EenVandaag. Na klachten van omwonenden voert de provincie sinds november controles uit bij Harsco. In amper drie maanden tijd werd voor 150 duizend euro aan dwangsommen opgelegd. Het Openbaar Ministerie doet inmiddels onderzoek naar de overtredingen. Het provinciebestuur hoopt met de hogere boetes het bedrijf tot beter gedrag te dwingen. De woordvoerder tegen EenVandaag: ‘We hopen dat dit leidt tot structurele maatregelen bij Harsco/Tata Steel.’

De Amerikaanse multinational Harsco, gehuisvest op het terrein van Tata Steel in IJmuiden, verwerkt ‘de slak’ van Tata Steel. Dit restproduct wordt nog gloeiend per trein vervoerd van de fabrieken van Tata Steel naar die van Harsco. Tijdens het transport vinden ‘grafietexplosies’ plaats, met een donkere stofneerslag tot gevolg. Die uitstoot zou volgens de regels binnen 2 meter moeten neerdalen, maar verspreidt zich in de straten van nabijgelegen dorpen. Nabijgelegen gemeenten zoals Wijk aan Zee en Velsen hebben al zeker twee jaar last van ‘zwarte regen’, grafietresten die neerdalen op huizen en auto’s. 

Uit verslaggeving van de Volkskrant bleek onlangs dat Harsco twee jaar lang het restproduct van Tata Steel verwerkte zonder de benodigde vergunning. Al in 2014 begon het bedrijf met een nieuwe manier van verwerken van ‘de slak’, terwijl de vergunning pas in 2016 werd verstrekt. ‘Zonder dat wij het wisten hebben ze deze werkwijze wel ingevoerd. Wij wisten dat niet’, stelde de Noord-Hollandse gedeputeerde Adnan Tekin in de krant. 

De PvdA’er heeft in een brief contact gezocht met staatssecretaris Stientje van Infrastructuur en Waterstaat. Hij schrijft daarin dat een strafrechtelijk onderzoek is gestart naar de praktijken van Harsco en dat hierover ‘overleg is geweest met de officier van Justitie’, zo schrijft NRC Handelsblad.  

Twitter bericht wordt geladen...

Wijk aan Zee versus Tata Steel

Het waait niet meer over, die zwarte regen, zeggen de inwoners van Wijk aan Zee. Ze vechten tegen twee ‘Goliaths’: Tata Steel en de overheid. Lees hier de reportage van Volkskrant-journalisten John Schoorl en Tom Kreling.