Luister naar

Oppositieleider Venezuela zweert zichzelf in tot interim-president

Nieuws
Juan Guaidó Márquez, de voorzitter van het buitenspel gezette parlement van Venezuela, heeft zichzelf beëdigd als interim-president. Hij werd meteen erkend door de Amerikaanse president Trump.
Roel Sikkema
woensdag 23 januari 2019 om 22:39
De Venezolaanse parlementsvoorzitter, Juan Guaidó, verklaart zich tot interim-president van het land.
De Venezolaanse parlementsvoorzitter, Juan Guaidó, verklaart zich tot interim-president van het land. afp / Federico Parra

Caracas

Guaido deed dat tijdens een massale protestdemonstratie woensdag in de hoofdstad Caracas. Honderdduizenden mensen waren op de been om te demonstreren tegen het beleid van president Nicolás Maduro. De oppositie erkent de uitslag van de verkiezingen van mei vorig jaar niet, waarbij Maduro zichzelf tot winnaar uitriep.

President Trump heeft in een verklaring andere landen opgeroepen Guaidó te steunen en maatregelen tegen het Maduro-regime te nemen. Canada, Colombia, Brazilië, Peru, Chili en Paraguay hebben het voorbeeld van de Verenigde Staten gevolgd.

President Maduro kondigde in een reactie aan dat Venezuela alle diplomatieke betrekkingen met de Verenigde Staten verbreekt. Hij gaf de Amerikaanse diplomaten in zijn land 72 uur de tijd om Venezuela te verlaten.

Maduro heeft ook de hulp van het leger ingeroepen om de ‘eenheid en discipline’ te bewaren in zijn land.

De 35-jarige Guaidó is sinds begin dit jaar de voorzitter van het Venezolaanse parlement. Op 11 januari – een dag nadat Maduro voor een tweede termijn was ingezworen – kondigde Guaidó met steun van de oppositie aan dat hij interim-president zou worden en nieuwe verkiezingen zou uitschrijven. Hij beriep zich daarbij op de Venezolaanse grondwet, waarin staat dat de voorzitter van het parlement als interim-president mag fungeren als er sprake is van machtsmisbruik of een machtsvacuüm. Deze interpretatie wordt niet door het hooggerechtshof erkend. Dat wil de parlementsleden laten vervolgen.

bijzondere datum

Venezuela, eens het rijkste land van Zuid-Amerika, is door dalende olieprijzen, corruptie en mismanagement in een grote humanitaire en economische crisis beland. Er is een enorme inflatie die volgens het IMF dit jaar kan oplopen tot 10 miljoen procent. De slechte economische omstandigheden hebben er al toe geleid dat 4 miljoen van de ongeveer 32 miljoen Venezolanen naar het buitenland zijn gevlucht.

Tot de demonstratie woensdag was opgeroepen omdat 23 januari een bijzondere datum is in de geschiedenis van het land. Precies 61 jaar geleden werd de laatste Venezolaanse dictator, Marcos Perez Jimenez, afgezet.

In het land is het al enkele dagen onrustig. Niet alleen in Caracas, maar ook in de steden Valencia, Maracaibo en Barquisimeto hebben grote groepen mensen tegen de regering-Maduro betoogd. Bij de ongeregeldheden zijn tot dusver zeker vier doden gevallen.

Volgens sommige bronnen doen aan de betogingen ook aanhangers van Maduro mee, die door zijn wanbeleid teleurgesteld zijn in hem. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het eerste werkbezoek brengt de koning aankomende dinsdag aan een kankerbehandelcentrum. Samen met koningin Camilla zal hij daar medisch specialisten en patiënten ontmoeten.

Koning Charles pakt zijn werk weer op na kankerdiagnose: 'Enorm dankbaar voor de goede wensen'

De Britse koning Charles hervat volgende week zijn publieke taken buiten de deur. De koning legde zijn publieke werkzaamheden begin februari neer nadat hij had bekendgemaakt kanker te hebben en daarvoor behandeld te worden.

Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid.

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.