Luister naar

Nederland schendt het Europees arbeidsrecht

Nieuws
Nederland schendt op een aantal punten het Europees Sociaal Handvest. Onder meer het minimum jeugdloon is ‘manifest oneerlijk’.
redactie nd
maandag 25 maart 2019 om 11:01

Straatsburg

Dat schrijft de Europese Commissie voor Sociale Rechten (ECSR) in een maandag verschenen rapport.

Nederland behoort niet tot de landen waar het beroerd gesteld is met de rechten van werknemers. Tegen de zestig procent van de wetten in Nederland strookt met de Europese afspraken. Maar Nederland heeft wel opvallend veel wetten die ronduit strijdig zijn met het Europees Recht, aldus de ECSR: bijna veertig procent. Ter vergelijking: in Servië, geen EU-lid, strijdt slechts 15 procent van de wetten met het Europees Handvest.

De hoogte van het minimum jeugdloon noemt de ECSR ‘manifest oneerlijk’. Ook in 2014 stelde de commissie dit al aan de kaak. Nederland voerde als rechtvaardiging bij de commissie aan dat jongeren onder de 23 jaar vaak nog thuis wonen en dus minder hoge lasten hebben. Dat mag zo zijn, zegt de commissie in het rapport, maar dan nog moet de hoogte redelijk zijn. ‘In het geval van Nederland liggen de verlaagde tarieven van het wettelijk minimumloon voor jonge werknemers ver onder het wettelijke minimumloon.’ Onrechtvaardig, oordeelt de ECSR.

Schendingen van de Europese wetten zijn verder dat werkgevers hun personeel kunnen vragen over te werken, zonder dat hun uurloon omhoog gaat. Daarnaast hebben niet alle werknemers in Nederland het recht om minimaal twee aaneengesloten weken per jaar vakantie op te nemen, en werk op een christelijke of nationale feestdag wordt niet goed gecompenseerd. Als voorbeeld van dat laatste noemt de ECSR de horeca-cao, waarin is geregeld dat mensen die op een nationale vrije dag werken een dubbel salaris kunnen claimen. ‘In de praktijk is er echter geen enkele garantie dat die afspraak gehouden wordt, dus beschouwen wij het als een recht dat in Nederland geschonden wordt.’

In Nederland worden bovendien niet alle werknemers beschermd tegen onredelijke werktijden. Topsporters bijvoorbeeld, maar ook wetenschappers, uitvoerend kunstenaars, mili­tairen en politieagenten.

Op dit punt is Nederland in 2014 door de ECSR al eens op de vingers getikt. Europa vraagt nu specifiek wat de ­Arbeidsinspectie eigenlijk doet om werknemers te beschermen.

Werknemers die gevaarlijk of ongezond werk doen, hebben in Nederland vaak geen toegang tot goede compensatiemaatregelen, zegt de ECSR. Zij kunnen bijvoorbeeld geen aanspraak maken op kortere werkweken, en ook niet eerder met pen­sioen.

Ten slotte noemt de ECSR dat werknemers die langer dan vijf jaar bij een bedrijf zijn, slechts zes weken doorbetaald krijgen als dat bedrijf failliet gaat. ‘Onredelijk’, aldus de commissie, die benadrukt dat het Europees Sociaal Handvest wettelijk bindend is voor alle ondertekenaars. Het handvest vloeit voort uit het Europees Handvest voor de Rechten van de Mens. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.