Adyen keldert op Damrak, Unilever tussen schaarse stijgers

Nieuws
Adyen heeft donderdag op de aandelenbeurs in Amsterdam ruim 18 procent van zijn beurswaarde zien verdampen. Het betaalbedrijf, dat de betaaltransacties afhandelt voor bedrijven als McDonald's en Hennes & Mauritz (H&M), zag het aantal transacties afgelopen kwartaal stijgen. Volgens analisten van investeringsbank Jefferies viel de omzet van het bedrijf echter tegen.
anp
donderdag 25 april 2024 om 17:47
Afbeelding
beeld anp

Unilever was koploper in de AEX met een plus van 5,9 procent. Het levensmiddelenconcern maakte een sterker dan verwachte omzetgroei door in het afgelopen kwartaal. Ook bevestigde het bedrijf achter merken als Axe, Dove en Calvé de groeiverwachting voor dit jaar.

De AEX-index sloot 0,4 procent lager op 870,27 punten. De MidKap verloor 1 procent en eindigde op 916,54 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt leverden eveneens in, tot 1 procent, Londen steeg 0,5 procent.

Flow Traders in de plus

Besi daalde 2,2 procent. Het chipbedrijf, dat technologie levert voor het plaatsen van chips op printplaten en verpakkingen voor de zeer kwetsbare chips, zag de omzet en winst dalen in het afgelopen kwartaal. Ook de nieuwe bestellingen liepen flink terug. Topman Richard Blickman sprak desondanks van solide resultaten in een markt die volgens hem in een neergang zit.

Flow Traders steeg in de MidKap 2,3 procent en eindigde daarmee bovenaan. De flitshandelaar zag de handelsinkomsten en de winst flink toenemen. Topman Mike Kuehnel sprak van een sterk resultaat in het eerste kwartaal dankzij de toegenomen handelsactiviteit op het gebied van cryptomunten.

Fugro

Fugro kreeg er bij de middelgrote fondsen op de Amsterdamse beurs 2,1 procent bij. De bodemonderzoeker boekte een hogere omzet en resultaat in het eerste kwartaal. Fugro deed vooral goede zaken met bodemonderzoek voor nieuwe windparken op zee.

Bij de kleinere bedrijven daalde Vivoryon 8,4 procent, na een plus van ruim 24 procent op woensdag. De biotechnoloog zag in maart nog bijna al zijn beurswaarde verdampen na teleurstellende uitkomsten van een onderzoek naar een alzheimermedicijn.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,0717 dollar waard, tegen 1,0686 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,7 procent in prijs tot 82,23 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper en kostte 87,56 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Israëlische regering sluit plaatselijke tak Al Jazeera

De Israëlische regering heeft zondag unaniem besloten om de activiteiten van nieuwszender Al Jazeera in Israël te verbieden. Dat staat in een verklaring van de regering. Het is nog onduidelijk wanneer de maatregel van kracht wordt.

Afbeelding

FT: inlichtingendiensten waarschuwen voor Russische sabotage

Europese inlichtingendiensten hebben hun regeringen gewaarschuwd dat Rusland gewelddadige sabotageacties aan het voorbereiden is. Dit bericht zakenkrant The Financial Times, dat inzage kreeg in analyses uit drie Europese landen.

Afbeelding

Recordomzet voor iPhone-maker Foxconn in april

iPhone-producent Foxconn heeft zijn inkomsten vorige maand aanzienlijk zien stijgen, tot het hoogste niveau ooit voor de maand april. De omzet klom met 19 procent tot omgerekend 14,8 miljard euro, maakte het Taiwanese bedrijf zondag bekend.

Afbeelding

Ambassadeurs van de Vrijheid met heli's onderweg naar festivals

Claude, FLEMMING, Son Mieux en Wende, de Ambassadeurs van de Vrijheid van dit jaar, zijn vanaf vliegbasis Gilze-Rijen met helikopters van Defensie opgestegen op weg naar de bevrijdingsfestivals waar zij zondag optreden.

Afbeelding

Alle vijf aangehouden personen rondom herdenking Dam weer vrij

De vijf mensen die zaterdag rondom de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat een woordvoerder van de politie zondagochtend weten. Vier personen werden tijdens de ceremonie op het Amsterdamse plein aangehouden.

Afbeelding

Bureau: stem tegen beloning Boeing-topman van 33 miljoen dollar

Aandeelhouders van de geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing krijgen het dringende advies om tegen een salarispakket van 32,8 miljoen dollar (31 miljoen euro) voor topman David Calhoun te stemmen.