Direct naar artikelinhoud
Schuim

Frits Huffnagel wordt 50 en dat viert hij zoals hij is: royaal

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Frits Huffnagel 50 jaar.

Oud-wethouder Frits Huffnagel haalde als verjaars­cadeau 6000 euro op voor de Foundation van Willeke ­Alberti. 'Als je uit de kast komt, heb je er een moeder bij'Beeld Schuim

Je verjaardagsfeest houden tijdens de finale van het WK voetbal, dat kan alleen een man die van musicals houdt.

Dan kun je wel tegenwerpen: zo'n fuif, zeker in The Grand, moet je lang van tevoren plannen. Maar het tijdstip van de WK-finale staat ook al een tijdje vast en bovendien weet Frits Huffnagel wel alle vluchttijden naar speelsteden van het Eurovisie Songfestival uit zijn hoofd.

Een dag eerder belde hij om te vertellen welke gasten allemaal komen. Dat was precies tijdens de wedstrijd om de derde en vierde plaats.

Fragment:
"Jij houdt niet zo van voetbal, hè Frits."
"Wel van voetballers."

Frits Huffnagel wordt vijftig en dat viert hij zoals hij is. Royaal. Als cadeau wil hij een bijdrage aan de Willeke Alberti Foundation, liefst van 50 euro natuurlijk.

Tegen vrienden zei hij: 'Doe maar geen speech. Dat doen de burgemeester en de minister-president al.'

Schitterende man.

Het is stralend weer op de binnenplaats van The Grand. Uiteraard, in het leven van Frits Huff­nagel schijnt altijd de zon.

Al overdrijft hij vandaag wel een beetje. Het is smeltend heet. De mensen vluchten onder de parasols alsof het regent.

De dj draait easy listening. Zo ken ik Frits helemaal niet. This is my life, Ich bin wie du, It's raining men, dat is zijn habitat. Ik heb hem wel eens omschreven als De koning van Abbahomo's. Daar was hij erg content mee.

Ik pols even hoe het ermee gaat. De jarige: "Kijk, daar komt de minister. Zo zien ministers eruit bij ons. Dat is toch leuk?"

Ons, dat is de VVD dus.

Ik zie een man in hipvale spijkerbroek, bruinleren zomerstappers en een polo. Het is inderdaad Bruno Bruins, minister Medische Zorg. Voor hem is het ook zondag.

Huffnagel neemt de microfoon. Hij wilde geen cadeaus: "Want jullie komst is mijn cadeau. Ik heb het vaker gezegd: mijn leven staat hier. Júllie zijn mijn leven."

De schat schiet vol.

Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Ook kersvers ex-burgemeester ­Jozias van Aartsen heeft aardige woorden. "Frits en ik zijn de linkerkant van het liberalisme."

Binnenplaats, het deel met de hardcore: "Whoeoeoe!"

Van Aartsen: "Dus op die vorm van vrijzinnigheid, daar moeten wij met zijn tweeën op letten."

Premier Mark Rutte dan. "In Duitsland hebben ze Bayreuth, in Engeland Ascot, maar in Nederland is een verjaardag van Frits Huffnagel hét social event van het jaar."

Ook roemt hij de geheime etentjes bij Huffnagel thuis, die alleen niet meer geheim zijn, nadat een half jaar geleden iemand van de trap viel en Gerard Joling daarover twitterde.

"Volstrekt uniek. Soms ook doodvermoeiend, maar volstrekt uniek."

Premierwaardig gesproken.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Frits Huffnagel 50 jaar
Waar The Grand, Oudezijds Voorburgwal
Wie Frits Huffnagel, Willeke Alberti, Mark Rutte, Jozias van Aartsen, Bruno Bruins, Rita Verdonk, André van Duin, Humberto Tan
Wanneer zondag 15 juli, 15.00 tot 18.00 uur­

Drank en spijs ***
Sfeer *****
Hans feliciteert de man met een ongebruikte keuken thuis.

De speechers: premier Mark Rutte en kersvers ex-burgemeester Jozias van Aartsen. Rutte: 'En een hoop glaasjes, hè! Niet zo'n lullige twee of drie'Beeld Schuim
Bob W. Toetenel (adviesbureau), zijn partner Lydia, Eric Trinthamer, vriend van Frits, en minister Bruno Bruins: 'Ze noemen Toetenel Tout NL. Hij kent heel Nederland'Beeld Schuim
Sportieve oud-politicus Rita Verdonk. Rutte werd in 2006, mede dankzij campagneleider Huffnagel, nipt partijleider en daarna premier. 'Ach, dat is al zo lang geleden'Beeld Schuim
Annemarie van Gaal en oud-Paroolbaas Barbara van Beukering (met Frits in het Genevergenootschap) en ­politica Carolien Gehrels, hier in een thuiswedstrijdBeeld Schuim
Paul van der Linden (BNR Nieuwsradio), AT5-baas Paul van Gessel en RTL-presentator Humberto Tan kijken in de hotelbar naar Frankrijk-Kroatië.Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.