Senaat Amerikaanse staat Arizona trekt abortusverbod uit 1864 in

Nieuws
De Senaat van de Amerikaanse staat Arizona heeft woensdag gestemd voor intrekking van het staatsverbod op abortus uit 1864. Het verbod zou binnen enkele weken in werking zijn getreden.
anp
woensdag 1 mei 2024 om 23:48
Afbeelding
beeld anp

De intrekking werd met zestien stemmen tegen veertien door de Senaat aangenomen en wordt naar verwachting snel ondertekend door gouverneur Katie Hobbs, een Democraat.

Op 9 april had de hoogste rechtbank van Arizona nog besloten dat een anti-abortuswet uit 1864 kan worden hersteld, zoals de Republikeinen in de staat wilden. Volgens die wet zou abortus in vrijwel alle gevallen verboden zijn geworden in Arizona.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Politie zet wapenstok in tegen betogers bij Universiteit Utrecht

De politie heeft in Utrecht de wapenstok gebruikt tegen pro-Palestijnse demonstranten die een stadsbus blokkeerden met daarin andere betogers.

Afbeelding

Tevreden Wilders ziet dat elke partij veel heeft weggegeven

Volgens PVV-leider Geert Wilders hebben alle vier de partijen die een nieuwe regering gaan vormen veel moeten weggeven. Maar hij denkt dat ze allemaal 'heel tevreden kunnen zijn' met het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB woensdag overeenkwamen.

Afbeelding

Emotionele Van der Burg gaat door ondanks intrekken spreidingswet

Een emotionele staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) gaat als Tweede Kamerlid door in de VVD-fractie ondanks het intrekken van de spreidingswet. Dat liet Van der Burg weten na het fractieberaad van de VVD over het akkoord op hoofdlijnen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB.

Afbeelding

Van der Wal geraakt: stikstofbeleid is niet overeind gebleven

Het stikstofbeleid van het demissionaire kabinet blijft niet overeind in het akkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB. Dat zegt Christianne van der Wal, demissionair minister voor Natuur en Stikstof en VVD-Kamerlid, na het overleg van haar fractie over het akkoord. 'Dat raakt me.

Afbeelding

Aantal vliegtuigpassagiers in Nederland gestegen met 15 procent

Ruim 16 miljoen mensen reisden in het eerste kwartaal van dit jaar van of naar een Nederlands vliegveld, 15 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

Gemeenten gaven begin dit jaar meer nieuwbouwvergunningen af

Gemeenten hebben in het eerste kwartaal 15 procent meer vergunningen afgegeven voor de bouw van nieuwe huizen dan vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kunnen daarmee zo'n 16.000 nieuwe woningen worden gebouwd.