Aantal zelfdodingen is stabiel, vorig jaar 1862

Nieuws
Het aantal mensen dat zelfmoord pleegt, is sinds een paar jaar stabiel. Volgens statistiekbureau CBS hebben vorig jaar 1862 mensen een einde gemaakt aan hun leven. Dat is iets minder dan in 2022, maar vrijwel gelijk aan 2021 en iets hoger dan in 2020, de aantallen schommelen rond hetzelfde niveau.
anp
donderdag 2 mei 2024 om 01:19
Afbeelding
beeld anp

Gemiddeld plegen ongeveer vijf mensen per dag zelfmoord. Dit zijn relatief vaak mensen van 40 jaar en ouder. Zelfdoding komt minder vaak voor bij twintigers en dertigers, maar de aantallen in die leeftijdsgroepen nemen in de afgelopen jaren wel iets toe.

Bijna vijftien op elke 100.000 mannen beroven zichzelf van het leven. Dat cijfer is aanzienlijk hoger dan bij vrouwen. In die groep plegen ruim zes op de 100.000 zelfmoord.

Vergeleken met de jaren zeventig is het aantal zelfdodingen gedaald, vooral onder ouderen. Onder tienermeisjes, tienerjongens en mannen van 20 tot 40 jaar steeg het aantal zelfdodingen wel.

Doordat jongeren en jongvolwassenen minder vaak aan andere oorzaken sterven, zoals in het verkeer, wordt zelfdoding naar verhouding een belangrijkere doodsoorzaak. Van de twintigers die in de jaren zeventig stierven, overleed 9 procent door zelfdoding. Rond de eeuwwisseling was dat 17 procent en nu is het 31 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Tweede Kamer debatteert woensdag over hoofdlijnenakkoord

Het debat over het akkoord op hoofdlijnen dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben gesloten, zal op woensdag 22 mei plaatsvinden. Dat zei Tweede Kamer-voorzitter Martin Bosma bij het in ontvangst nemen van het eindverslag van oud-informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol.

Afbeelding

Partijleiders willen Richard van Zwol als formateur

Richard van Zwol wordt formateur, staat in het verslag van de inmiddels twee oud-informateurs. De vier fractievoorzitters van PVV, VVD, NSC en BBB vonden het 'met het oog op de continuïteit in de kabinetsformatie' handig om Van Zwol of zijn mede-informateur Elbert Dijkgraaf te..

Afbeelding

Akkoord: terug naar 130 kilometer per uur, elke regio telt

De maximumsnelheid op de snelweg gaat waar dat kan weer terug naar 130 kilometer per uur. Dat hebben PVV, VVD, NSC en BBB afgesproken in het regeerakkoord op hoofdlijnen.

Afbeelding

Akkoord: NPO moet hervormen en 100 miljoen inleveren

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet vanaf 2026 structureel 100 miljoen euro inleveren, hebben PVV, NSC, BBB en VVD afgesproken in het hoofdlijnenakkoord. De partijen willen dat de NPO inzet op digitalisering en het bereiken van een jonger publiek.

Afbeelding

Hoofdlijnenakkoord: eigen risico vanaf 2027 naar 165 euro

Het eigen risico van de zorgverzekering wordt meer dan gehalveerd, van de huidige 385 euro naar 165 euro per jaar, staat in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Die verlaging gaat wel pas in vanaf 2027.

Afbeelding

Partijen zetten in op sneller bouwen en betaalbaar wonen

De vier partijen die met elkaar een kabinet gaan vormen, willen vaart maken met de bouw van nieuwe woningen. In het hoofdlijnenakkoord dat ze in de nacht van woensdag op donderdag hebben gepresenteerd, staat dat de bouw kan worden versneld door meer grond beschikbaar te stellen.