Direct naar artikelinhoud
Hallo toerist

Toeristen in de stad: ‘Wat ik me nog herinner van de vorige keer? De fietsflat!’

Gourishankar Kamthe (38) en Ashwini Gunjal-Kamthe (33) met Vishwajeet (6) en Krishna (4) uit Edinburgh, Schotland. ‘De kinderen zijn goede travel buddy’s.’Beeld Sem Langendijk

Toeristen kunnen niet fietsen, loeren op de Wallen naar sekswerkers en lopen massaal in de weg. Er wordt vaak in algemeenheden over ze gesproken, maar wie zijn die buitenlandse toeristen in Amsterdam en wat zijn hun plannen? Vandaag: Gourishankar Kamthe (38) en Ashwini Gunjal-Kamthe (33) met hun kinderen Vishwajeet (6) en Krishna (4) uit Edinburgh, Schotland.

Jullie hebben flinke winterjassen bij jullie, iets te warm voor vandaag. Hadden jullie zulk koud weer verwacht?

“Nou, we blijven een paar dagen in Amsterdam en daarna reizen we door naar Zwitserland. De bergen in, dus we moesten wel dikke jassen mee. En toen we afgelopen twee weken de weersverwachting voor Amsterdam bekeken, wisselde het zó erg dat we ook dachten: waarschijnlijk hebben we die jassen alsnog nodig hier.”

Is het jullie eerste keer hier?

“Voor mijn vrouw en kinderen wel, voor mij de tweede keer. Dat was twaalf jaar geleden, met vrienden.”

Wat weet je nog van die eerste keer?

“Die enorme drijvende fietsenstalling! Ik weet nog zo goed dat ik het station uitliep en er tegenaan liep, zoiets had ik nog nooit gezien. Toen dacht ik: ja, nú ben ik in Nederland.”

De fietsflat! Ik moet je wel teleurstellen: die is afgelopen jaar verwijderd..

“Echt waar?! Wat jammer, waarom?”

De gemeente heeft een nieuwe fietsenstalling gebouwd, onder de grond. En die fietsflat was ook wel wat verouderd. Wat weet je nog meer van die eerste keer?

“Ik vond het toen al een heel gezellige stad. Ik ben toen vooral naar musea en cafés geweest, dat zal nu wel wat anders worden, denk ik. Maar ik heb heel veel zin om de stad verder te ontdekken met mijn gezin.”

Hoe is het om te reizen met zulke jonge kinderen?

“Ze zijn goede travel buddy’s. We zijn ook met elkaar naar India geweest, waar mijn vrouw en ik allebei vandaan komen. En ze gedragen zich goed, als je maar zorgt dat je er genoeg eten en drinken in blijft stoppen.”

Waar kijken jullie nog meer naar uit hier?

“We hebben gepland om morgen naar de Keukenhof te gaan. Het dorpje in India waar mijn vrouw vandaan komt, Sortapwadi, staat bekend als ‘the flower village’, dus het lijkt ons heel leuk om naar ‘the flower village’ van Nederland te gaan. En verder zijn we van plan om vooral een beetje te struinen, niet te veel te plannen, maar gewoon te kijken waar we terechtkomen in de stad. We hopen dat we een paar windmolens tegenkomen.”

Zijn Edinburgh en Amsterdam te vergelijken?

“Het zijn allebei steden waar je nooit uitgekeken raakt, denk ik. Allebei de steden hebben zo’n lange geschiedenis. Wij wonen nu iets meer dan twee jaar in Edinburgh en zijn nog steeds niet door alle highlights heen, dat is hier precies hetzelfde.”

“Toen ik een paar jaar geleden de optie kreeg om te verhuizen voor werk, waren zowel Edinburgh als Amsterdam opties. Ik koos voor Edinburgh omdat daar Engels wordt gesproken, maar ik had net zo goed voor Amsterdam kunnen kiezen, denk ik. Ik heb een vriend die hier al jaren woont en werkt en zijn gezin grootbrengt. Amsterdam is een heerlijke plek voor iedereen, niet alleen als je als vrijgezel de stad wil ontdekken.”