Direct naar artikelinhoud
Reportage

Vierde dag studentenprotest verloopt zonder grote incidenten en eindigt met twee minuten stilte

De vierde dag van protesten op de Universiteit van Amsterdam begon pas laat, met een aankondiging om vijf uur ’s middags. Het weerhield duizenden er niet van om op Roeterseiland samen te komen en vervolgens naar het Maagdenhuis te lopen, waar een bezetting mislukte. Rond 22.00 uur riep de organisatie iedereen op naar huis te gaan en werd verder politie-ingrijpen voorkomen.

Uiteindelijk gingen de demonstranten zitten op het Spui.Beeld Eva Plevier

Pas om een uur van tevoren kondigde onder meer de organisatie Workers4Palestine aan dat er om 18.00 uur een demonstratie op de Roeterseilandcampus zou beginnen. Rond zessen was er al veel Mobiele Eenheid (ME)op de been. In linie voorkwamen zij dat de demonstranten naar het grasveldje konden, waar zij eerder tenten hadden opgezet en in de nacht van maandag op dinsdag waren verwijderd.

Woordvoerder Spike van de organisaties AUFP en Students for Justice in Palestine, zegt dat de focus van de demonstratie donderdag lag op ministers Dijkgraaff (Onderwijs) en Yesilgöz (Justitie en Veiligheid), om op te komen voor het recht van studenten en docenten om te protesteren. “De universiteit mishandelt studenten en docenten continu.” Hij weerspreekt dat er mensen op het protest aanwezig waren die niets met de UvA te maken hebben.

Politie om de tuin geleid

Met leuzen als ‘tout le monde, déteste la police’ (iedereen haat de politie) en ‘every time the media lies, another child in Gaza dies’ (elke keer dat de media liegen, sterft er een kind in Gaza), kwam de menigte ongeveer een uur later in beweging. Het bleef lang onduidelijk welke kant van de Roetersstraat de groep op moest. Vervolgens werd de politie meerdere malen misleid door de organisatie, waardoor de stoet enige tijd zonder politiebegeleiding door de stad liep.

Uiteindelijk trok men via de Weesperstraat naar het Waterlooplein en vervolgens rond half negen naar het Rokin, waar een dag eerder duizenden mensen hardhandig waren verwijderd door de Mobiele Eenheid. Op het Spui poogde een groep vervolgens het Maagdenhuis – het bestuurlijk centrum van de UvA – te blokkeren, maar dat mislukte. Er stond meteen een arrestatieteam met politiehonden paraat.

Demonstranten en ME op de trap van het Maagdenhuis.Beeld Eva Plevier

Enkele momenten werd het daarna grimmig. Demonstranten probeerden een busje van de politie weg te duwen, waarna de ME drie charges uitvoerde. Veel demonstranten besloten daarna te gaan zitten op het Spui.

Opruiing en belediging

Lange tijd ontstond er daardoor een status quo op het plein. De politie liet het protest toe en terwijl de demonstranten zaten, scandeerden ze leuzen als ‘River to the sea, Palestine will be free’ en over de UvA en de politie. Die moest het sowieso vaak ontgelden vanwege het volgens de demonstranten gewelddadige optreden bij het Binnengasthuisterrein, waar het woensdag op rellen uitliep.

Later pakten agenten in burger enkele demonstranten op die de politie uitdaagden. In totaal zijn drie mensen gearresteerd wegens opruiing en belediging.

Rond 22.00 uur riep de organisatie de demonstranten vrij plots op om naar huis te gaan, na twee minuten van stilte waarbij demonstranten het met hun vingers het vredesteken maakten. “We kiezen ervoor om te de-escaleren en om de politie niet te provoceren,” zei een organisator via een megafoon. “Maar dat betekent niet dat we de strijd opgeven. We komen terug, en we zullen escaleren.”

Spoeddebat in gemeenteraad

De organisator vroeg de demonstranten ‘de komende dagen’ terug te komen. Om te beginnen vrijdag bij de Stopera, waar burgemeester Femke Halsema een spoeddebat met de gemeenteraad heeft over de reactie van de driehoek van burgemeester, politie en openbaar ministerie op de demonstraties van deze week.

Maandag zal een groep docenten van de UvA een ‘walk-out’ organiseren uit protest tegen het ingrijpen van de universiteit bij de demonstraties.

Woordvoerder Spike keek aan het einde van de avond terug op een ‘succesvolle’ demonstratie. “Vanavond was erop gericht dat mensen onthouden dat ze rust moeten nemen, en dat we deel zijn van een wereldwijde beweging die niet zal uitdoven.” Wat het betekent dat de demonstranten ‘terug zullen komen en zullen escaleren’, zoals werd omgeroepen, kan hij niet zeggen. De demonstratie werd volgens hem beëindigd ‘omdat mensen moe waren’.

Vrijdag om 13.00 uur is het volgende protest bij het stadhuis.

Spoeddebat in gemeenteraad
Beeld Eva Plevier

Waarom de pro-Palestinaprotesten op en rond de UvA zo hevig zijn

Hoewel de pro-Palestinademonstraties op de UvA vreedzaam beginnen, lopen ze ook uit op vernielingen, bezetting van gebouwen en confrontaties met de politie. Waarom speelt dit verzet zo hevig op en rond de universiteit? En passen de demonstraties in een UvA-traditie?

Je hoort het in onderstaande aflevering van podcast Amsterdam wereldstad.

Video wordt geladen...