Luister naar

Duizend woorden: Verbaas je over de kick met een opgefokte stier

Nieuws
Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Redacteur en fotograaf Hans-Lukas Zuurman schrijft tweewekelijks wat een foto uit het nieuws bij hem oproept.
Hans-Lukas Zuurman Hans-Lukas Zuurman
maandag 16 juli 2018 om 03:00
Duizend woorden: Verbaas je over de kick met een opgefokte stier
Duizend woorden: Verbaas je over de kick met een opgefokte stier epa / Jesus Diges

duizend woorden

Elk jaar opnieuw jagen ze in het Spaanse Pamplona opgefokte stieren door de smalle straten. Hardlopers doen er alles aan om de dieren te ontlopen. En dat leidt tot onvermijdelijke ongelukken met de stekelige hoorns. Naar zulke foto’s kijk je, terwijl je ze eigenlijk niet wilt zien. Erboven hangt een denkbeeldige vraag, te vangen in één woord: ‘Waarom?’ Is die kick dan zo groot als je een stier over je heen laat springen? Deze groep mannen – vrouwen ontbreken en zijn kennelijk verstandiger – zullen zichzelf ongetwijfeld helden noemen. Eentje is nu al gewond, zo te zien aan het verband om zijn hand. Maar dat weerhoudt hem er niet van een smartphone vast te houden om het spektakel te filmen. Velen bedekken hun hoofd uit angst voor een trap van de stier, terwijl hun mobiel voor hen verder kijkt. Voor straks op Instagram of waar dan ook. Ook wegrennende omstanders filmen. Je moet straks wel een verhaal hebben natuurlijk. Zonder een stoere post op de sociale media ziet immers niemand dat jij dit durft. Het echte verhaal van deze foto is kort samen te vatten: zielig, voor mens en stier.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kleine bedrijven zouden weleens meer kunnen bijdragen aan duurzaamheid, dan ze in enquêtes aangeven.

Kleine bedrijven minder duurzaam dan grote? Waarschijnlijk práten ze er minder over

Johan Graafland stelt dat kleine bedrijven achterblijven in duurzaamheid (ND 23 maart). Dat waagt ondernemer Henk Broekhuizen op basis van zijn eigen ervaring te betwijfelen.

Opinie

De lente is een tijd van vernieuwing en daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen

De lente is een tijd van transformatie. Laten wij daarin de natuur volgen, en zelf ook transformeren, schrijft de Afghaanse dichter en schrijver Abdul Basir Shafaq.

Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.

Afbeelding

Hoe het lijntje tussen de Nederlandse Gereformeerde Kerken en Israël hersteld kan worden

De Nederlandse Gereformeerde Kerken knipten het 'officiële lijntje' met Israël door, maar zoeken tegelijkertijd naar een manier om toch verbondenheid te tonen. Lieddichter Ria Borkent doet een voorstel.