16 juli 2018 om 03:00
Commentaar
Herman Veenhof
Luister naar

Mannendag in Helsinki

Vandaag ontmoeten ze elkaar, in de Finse hoofdstad Helsinki: Vladimir Putin, president van Rusland en Donald Trump, president van de Verenigde Staten. Voor Trump is dat het sluitstuk van zijn reis door Europa. Voor Putin is het korte tripje naar Helsinki een van zijn schaarse buitenlandse reizen, een dag na de afsluiting van het wereldkampioenschap voetbal voor landenteams. Putin was verplicht aanwezig bij de openingswedstrijd, maar liet daarna verstek gaan. De man houdt meer van ijshockey en regisseert hoe dan ook liever achter de schermen.

Dat is ook de opmaat van de ontmoeting in Helsinki vandaag. De locatie is interessant. Finland weet als geen andere natie wat het Russische nabuurschap inhoudt. Eeuwenlang moesten de Finnen bezetting, oorlog, dreiging en beïnvloeding dulden. ‘Finlandisering’ was zelfs een geopolitieke term en hield tijdens de Koude Oorlog in dat je weliswaar niet werd bestuurd vanuit Moskou, maar wel heel goed rekening moest houden met de politiek van een grote mogendheid die veel dichterbij was dan de bondgenoten in het verre Westen.

Zou het die kant weer opgaan? Trump gaf vooraf te kennen dat de NAVO in de Baltische staten een toontje lager zou gaan zingen; een militaire oefening zou misschien wel helemaal worden afgeblazen. Dat ging niet alleen in tegen het NAVO-beleid, Trump trapte ermee op ongeveer elke zere plek in Estland, Letland en Litouwen. Die drie landen hebben te maken met een door toedoen van de Sovjet-Unie getraumatiseerd verleden, hebben flinke Russische minderheden, zijn afhankelijk van Russische energie, lijden onder Russische maffiagroepen en digitale infiltratie. Juist die regio moet je als NAVO en als Amerikaans president steunen.

Putin is veel slimmer en meer ervaren dan Trump in dit soort situaties, op het snijvlak van beleefdheid en onderhandelen. De Amerikaanse staf is slecht voorbereid en onrustig, het boegbeeld is onberekenbaar. Rusland heeft naast Putin minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, de Henry Kissinger van de 21e eeuw. Hij is net zo’n topdiplomaat als de Amerikaan dat veertig jaar geleden was voor president Nixon.

Twaalf Russen werden vrijdag door Justitie in Amerika beschuldigd van het hacken van de Democratische verkiezingscampagne in 2016. Trump staat onder druk van oppositie en hard rechts binnen de Republikeinse partij om Putin flink toe te spreken. Dat is nog nooit gebeurd en tussen Trump en de Russen liggen veertig jaar van schimmige, net niet gerealiseerde zakendeals. Het zou niet verbazen als Moskou vandaag na het WK pas echt gaat scoren.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Als we nou eens stoppen met vliegschaamte en die vervangen door treintrots?

Het is belangrijk om stil te staan bij wat er allemaal wél bereikt wordt in de strijd tegen klimaatverandering. En dat is best een boel. Ons gedrag is al flink veranderd in de afgelopen jaren.

Afbeelding

Wilders zal Kaag wel dankbaar zijn: zijn gedroomde kabinet kan met een gezonde staatskas aan de slag

Geert Wilders zal Sigrid Kaag wel heel dankbaar zijn. Ze heeft de schatkist in blakende welstand nagelaten voor zijn gedroomde kabinet. Maar naast een gezonde staatskas, vergt regeren een eenheid van visie.

Afbeelding

Een terreurdaad is in Moskou net zo erg als in Parijs. We zijn niet met 'de Russen' in oorlog

De terreuraanslag in Moskou was bijna een kopie van die in het Bataclan-theater in Parijs (2015). Of vinden we deze terreurdaad toch wat minder erg, omdat ‘de Russen’ nu onze vijanden zijn?

Afbeelding

David de Vos is onderdeel van de brede beweging van de 'milde orthodoxie' geworden

De charismatische prediker David de Vos is kerkelijk mainstream geworden. Geen wonder: evangelische en traditionele gelovigen vinden elkaar steeds vaker. Dat is goed voor beide, want ze kunnen veel van elkaar leren.

nd

Kinderen wel/niet vaccineren is een grote verantwoordelijkheid, maar in de eerste plaats van ouders zelf

De vaccinatiegraad daalt; kinderziektes komen weer vaker voor. Maar met een ramkoers vanuit de overheid, die onder meer de VVD voor ogen staat, win je niet het vertrouwen van burgers met vaccinatietwijfel.

commentaar

Defensie is niet alleen een militaire taak, het gaat om de veerkracht van de hele samenleving

Defensie is niet alleen een militaire taak, de verdediging van de democratische samenleving moet door militairen en burgers samen worden gedragen. Maar dat betekent een omslag in het denken, waarmee Europa nu begint.

n

Help de boeren hun schapen te beschermen, maar over het afschieten van wolven moeten we het nu nog niet hebben

Natuurlijk lopen de emoties hoog op als er weer schapen zijn doodgebeten door een wolf. Maar het is echt nog te vroeg om nu al te gaan praten over het afschieten van wolven.

Afbeelding

Houd ruimte open voor water, lucht en horizon, boven het laatste reepje achtertuin van Amsterdam

Het is kortzichtig om de plannen voor enorme bedrijfshallen in de Lutkemeerpolder bij Amsterdam domweg door te zetten, nu we intussen weten wat 'klimaatadaptief bouwen' in dit lage, natte land zou moeten betekenen.

Commetaar

Poetins referendum over de oorlog en het 'nieuwe Rusland' waarvan hij alleen de bestemming bepaalt

Vladimir Poetin heeft zich verzekerd van een zesde termijn. Daarin heeft de Russische natie volgens hem ervoor gekozen de bestemming van het land in handen van één persoon te leggen - die van hem en hem alleen.