China gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken Hamas en Fatah

Nieuws
China wordt gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken tussen de islamitische groep Hamas en zijn seculiere rivaal Fatah. Dat bevestigen vertegenwoordigers van beide groepen en een in Beijing gevestigde diplomaat tegen persbureau Reuters.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 22:55
Afbeelding
beeld anp

Hamas is de groep wiens strijders op 7 oktober Israëlisch grondgebied aanvielen. Ze doodden ongeveer 1200 mensen en namen 253 mensen gevangen. Fatah is de beweging van Mahmoud Abbas, president van de door het Westen gesteunde Palestijnse Autoriteit, die beperkt zelfbestuur uitoefent op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

Sinds Hamasstrijders in 2007 Fatah na een korte oorlog uit Gaza verdreven, zijn de twee Palestijnse facties er niet in geslaagd hun politieke geschillen op te lossen. De in Beijing gevestigde diplomaat zei dat de gesprekken bedoeld zijn om de rivaliserende groepen te helpen zich met elkaar te verzoenen.

Diplomatieke invloed

Een delegatie van Fatah zou al naar China zijn vertrokken. Een team van Hamas vliegt vrijdag of zaterdag, aldus Reuters.

China heeft de laatste tijd zijn diplomatieke invloed in het Midden-Oosten vergroot. Vorig jaar bemiddelde Beijing een vredesovereenkomst tussen de regionale vijanden Saudi-Arabië en Iran.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vertegenwoordigers Amsterdamse driehoek in gesprek met UvA

Vertegenwoordigers van de driehoek van Amsterdam (politie, OM en stadsbestuur) zijn in gesprek met de Universiteit van Amsterdam (UvA) naar aanleiding van de pro-Palestijnse protestactie op de Roeterseilandcampus van de universiteit.

Afbeelding

VN krijgen geen toegang meer tot Gaza via Rafah

De Verenigde Naties mogen van de Israëlische autoriteiten de Gazastrook niet meer binnengaan via de grensovergang bij Rafah. Een woordvoerder van VN-hulporganisatie OCHA heeft dat gezegd nadat de grensovergang onder Israëlische controle was gekomen.

Afbeelding

Hagenaar verdacht van digitale ontucht met meisjes vanaf 6 jaar

Een 25-jarige man uit Den Haag wordt verdacht van het online misbruiken van minstens negen kinderen van 6 tot 12 jaar oud uit Nederland en België.

Afbeelding

Poetin beëdigd voor vijfde termijn als president van Rusland

Vladimir Poetin is voor de vijfde keer beëdigd als president van Rusland. Hij is daarmee begonnen aan een nieuwe termijn van zes jaar. In een korte toespraak zei hij dat Rusland momenteel een 'moeilijke' tijd doormaakt, maar daar sterker uit zal komen.

Afbeelding

Verduurzamen van kantoorgebouwen gaat miljarden kosten

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

Afbeelding

Kantoor van Europarlementariër Krah doorzocht in spionagezaak

Het kantoor van de prominente Duitse Europarlementariër Maximilian Krah in Brussel is op verzoek van de Duitse autoriteiten doorzocht. Het onderzoek houdt verband met de aanhouding van zijn medewerker Jian G., die verdacht wordt van spionage, meldt justitie.