China gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken Hamas en Fatah

Nieuws
China wordt gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken tussen de islamitische groep Hamas en zijn seculiere rivaal Fatah. Dat bevestigen vertegenwoordigers van beide groepen en een in Beijing gevestigde diplomaat tegen persbureau Reuters.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 22:55
Afbeelding
beeld anp

Hamas is de groep wiens strijders op 7 oktober Israëlisch grondgebied aanvielen. Ze doodden ongeveer 1200 mensen en namen 253 mensen gevangen. Fatah is de beweging van Mahmoud Abbas, president van de door het Westen gesteunde Palestijnse Autoriteit, die beperkt zelfbestuur uitoefent op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

Sinds Hamasstrijders in 2007 Fatah na een korte oorlog uit Gaza verdreven, zijn de twee Palestijnse facties er niet in geslaagd hun politieke geschillen op te lossen. De in Beijing gevestigde diplomaat zei dat de gesprekken bedoeld zijn om de rivaliserende groepen te helpen zich met elkaar te verzoenen.

Diplomatieke invloed

Een delegatie van Fatah zou al naar China zijn vertrokken. Een team van Hamas vliegt vrijdag of zaterdag, aldus Reuters.

China heeft de laatste tijd zijn diplomatieke invloed in het Midden-Oosten vergroot. Vorig jaar bemiddelde Beijing een vredesovereenkomst tussen de regionale vijanden Saudi-Arabië en Iran.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Slagerijmedewerkers dreigen weer met acties na wegstemmen loonbod

Werknemers van slagerijen bereiden weer acties voor, nadat leden van vakbond FNV een verbeterd loonbod hadden weggestemd. Dat meldt FNV-bestuurder Ilja Philippen woensdag.

Afbeelding

Opnieuw studentenprotest bij Universiteitsbibliotheek Utrecht

Honderden demonstranten betreden opnieuw het terrein van de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit Utrecht (UU). Dinsdag bezetten zij het universiteitsterrein aan de Drift, daarbij werden tientallen mensen aangehouden.

Afbeelding

Honderden betogers lopen van Domplein richting bibliotheek UU

De ruim vierhonderd demonstranten die zich hadden verzameld voor het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht (UU) op het Domplein, lopen richting de Universiteitsbibliotheek van de UU. Dat meldt een ANP-verslaggeefster ter plaatse.

Afbeelding

Demonstranten UvA-bezetting worden aangehouden en afgevoerd

Meerdere demonstranten die het Binnengasthuisterrein van de UvA blokkeerden, worden opgepakt en afgevoerd door de ME. Dat is te zien op de livestream van AT5. De barricades die ze hadden opgeworpen zijn zo goed als helemaal doorbroken door de politie.

Afbeelding

Amsterdamse AEX sluit daags na mijlpaal weer onder 900 punten

De AEX-index op de Amsterdamse beurs is een dag na het slechten van de 900 puntengrens weer iets onder de 900 punten gesloten. Beleggers handelden woensdag voorzichtig terwijl ze de resultaten verwerkten van verschillende bedrijven.

Afbeelding

Turkse boete voor Meta om uitwisseling gegevens tussen apps

Meta Platforms heeft van de mededingingsautoriteit in Turkije boetes gekregen voor een totaalbedrag van zo'n 1,2 miljard lira, omgerekend ruim 34 miljoen euro.