Betaalsystemen Bancontact en Payconiq kiezen vanaf vandaag voor gezamenlijke app: hoe werkt het?

© BELGA

Bancontact, gespecialiseerd in elektronische betalingen, en het mobiel betalingssysteem Payconiq hebben woensdag de nieuwe betaal-app Payconiq by Bancontact gelanceerd. “Van bij de start wordt de nieuwe betaal-app ondersteund door 20 banken en kan ze bij 290.000 betaalpunten in België gebruikt worden”, zegt Nathalie Vandepeute, CEO van Bancontact Payconiq Company.

mtm

De gebruikers van de Bancontact-app krijgen in de komende dagen een uitnodiging om hun app te updaten naar de Payconiq by Bancontact-app. De gebruikers van de Payconiq-app kunnen makkelijk hun bestaande Payconiq-account in de nieuwe app activeren, nadat ze de Payconiq by Bancontact-app hebben gedownload. De Payconiq by Bancontact-app is downloadbaar op iOS vanaf woensdag 23 januari en op Android in de week erna.

© Photo News

“De app is de ideale aanvulling op de Bancontact-kaart”, zegt Vandepeute. “De gebruiker kiest z’n betaalmethode in functie van de situatie. Overdag betaalt hij met zijn Bancontact-kaart in het shoppingcenter, ’s avonds koopt hij een drankje op een festival met de Payconiq by Bancontact-app. De handelaar kan betalingen aanvaarden die door de consument gedaan worden met de fysieke Bancontact-kaart of via de Payconiq by Bancontact-app, met of zonder terminal of beide.”

Hoe werkt het?

“Betalen met de Payconiq by Bancontact-app is heel eenvoudig”, aldus het persbericht. “U scant (online of in de winkel) de QR-code,u bevestigt het bedrag en geeft uw persoonlijke pincode in. Klaar. Indien u de QR-code met het Payconiq-logo scant die als sticker aan de kassa hangt, voer dan eerst zélf het bedrag in dat u moet betalen vooraleer u de betaling bevestigt. Heeft een handelaar een eigen commerciële app of mobiele webshop en aanvaardt hij mobiele betalingen met Bancontact of Payconiq? Dan is het nog eenvoudiger: kies Bancontact of Payconiq als betaalmethode en bevestig gewoon de betaling met uw pincode.”

16 miljoen kaarten

Vandaag zijn er 16 miljoen Bancontact-kaarten in omloop. Het afgelopen jaar is het aantal Bancontact-transacties (geldafhalingen niet meegerekend) met 3,1 procent gestegen tot 1,37 miljard. Het aantal geldafhalingen is op zijn beurt gedaald met 1,9 procent.

2018 was het jaar waarin contactloos betalen met Bancontact is doorgebroken. Het totaal aantal contactloze betalingen was in 2018 zeven keer hoger dan in 2017. Zowat 4,3 procent van alle Bancontact-kaartbetalingen gebeurden vorig jaar contactloos.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen