Luister naar

WHO: ebola in Congo is medische noodsituatie

Nieuws
De al bijna een jaar durende ebola-uitbraak in Congo is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitgeroepen tot een medische noodsituatie ‘van internationale zorg’.
redactie VK
donderdag 18 juli 2019 om 10:19

Kampala

De officiële verklaring moet meer aandacht, geld en andere middelen vrijmaken tegen de nauwelijks te bedwingen uitbraak, die sinds augustus 2018 aan zeker 1582 mensen het leven heeft gekost.

De directe aanleiding voor het uitroepen van de noodsituatie is een geval van ebola afgelopen zondag in Goma, een grensplaats met een geschatte twee miljoen inwoners, op meer dan 200 kilometer rijden van Congo’s oorspronkelijke besmettingshaard.

In Goma zijn sinds het overlijden van de patiënt geen nieuwe ebola-besmettingen bevestigd, maar hulpverleners zijn bezorgd, ook omdat er dagelijks veel mensen oversteken tussen Goma en buurland Rwanda.

De WHO stond de afgelopen weken al onder druk om de strijd tegen de ebola formeel op te schalen. De Britse minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Rory Stewart, deed zo’n oproep eerder deze maand tijdens een bezoek aan het door ebola getroffen gebied in Congo. Afgelopen maandag, tijdens een ontmoeting bij de WHO in Genève, zegde Stewart 50 miljoen pond aan hulp toe.

Sommige partijen wilden dat de WHO al een noodsituatie ‘van internationale zorg’ had uitgeroepen. De WHO deed dat nog niet. Zo’n formele stap kan de indruk wekken van een wereldwijde crisis en kan averechts uitpakken voor hulpverlening, als betrokken landen bijvoorbeeld hun grensposten sluiten of als vliegmaatschappijen vluchten afgelasten, zo ging de uitleg. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Asielzoekers slapen in de portiek van een leegstaand Brussels kantoor.

In Brussel hebben duizenden asielzoekers geen dak boven hun hoofd. 'We zien mensen hier gek worden'

Duizenden asielzoekers leven in België op straat. Een groot Brussels netwerk van vrijwilligers en hulporganisaties probeert te compenseren wat de staat laat liggen.

Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.