Direct naar artikelinhoud
Aldus

Wandel eens langs de bedreigde grutto, onze nationale vogel, bij Weesp

In de Aetsveldse polder, bij Weesp, broedt onze nationale vogel. Stadsecoloog Geert Timmermans (67) vertelt waarom we langs de bedreigde grutto mogen wandelen.

Wandel eens langs de bedreigde grutto, onze nationale vogel, bij Weesp
Beeld Shutterstock / Dennis Jacobsen

Waarom is de grutto onze nationale vogel?

“Dat was een publieksverkiezing in 2015 van Vroege Vogels, het radioprogramma. Veel mensen stemden voor de grutto, de merel tweede, de huismus derde. Het is een typisch Hollandse vogel, iconisch voor de weides, in Limburg komt hij niet.”

De grutto wordt bedreigd?

“Net als de scholekster, de leeuwerik, de tureluur en de kievit is de grutto een weidevogel, dat zijn ze omdat ze graag in bloemrijke grasvegetatie vertoeven. Daar zit het probleem, want boeren zaaien tegenwoordig alleen nog maar eiwitrijk gras, Engelse raai. Dat maakt de weides minder voedselrijk, er leven minder insecten en daarvan leven weidevogels. Ik noem dat gras het grasfalt, het is groen, maar er zit weinig leven in.”

Moeten we wel langs de grutto wandelen, is dat niet hinderlijk bij het broeden?

“Het Blijwaterpad in de Aetsveldse polder wordt van de weides gescheiden door een sloot, dus de vogels worden niet door wandelaars gehinderd. Je kunt in deze tijd van het jaar overigens ook duizenden grutto’s zien op het Landje van Geijsel, een stukje polder net ten zuiden van de A9.”

Heeft u zelf iets met de grutto?

“Ik ben geboren en getogen in Amsterdam-Noord. We trokken vaak het Waterland in, en dan hoorden we de grutto z’n eigen naam roepen, want dat is het geluid dat ie maakt, luister maar online. In het vroege voorjaar was dat heerlijk, met de roep van de grutto begon voor je gevoel de lente, een heel opwekkend geluid. Dat bestaat niet meer, als je nu een weide ziet, hoor je amper iets.”

www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/grutto