Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Handelaren verkopen gratis reserveringen voor Dodenherdenking op de Dam, platforms halen advertenties weg: ‘Bizar en respectloos’

Er zijn handelaren actief die een slaatje proberen te slaan uit de Nationale Herdenking op de Dam. Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd waarin gratis reserveringen voor de herdenking tegen betaling zijn aangeboden.

Dit jaar mogen maximaal 10.000 mensen op de Dam bij de Dodenherdenking zijn.Beeld ANP

Wie op zaterdag 4 mei bij de Nationale Herdenking op de Dam wil zijn, moet zich vooraf aanmelden om een plek te reserveren. Al binnen één dag waren alle plekken vergeven. Bezoekers die verhinderd zijn moeten hun reservering annuleren zodat deze weer beschikbaar komt in het systeem, meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Er gelden dit jaar strengere veiligheidsmaatregelen, omdat men bang is dat de herdenking wordt verstoord door demonstranten. Zo mogen maximaal 10.000 mensen op de Dam bij de herdenking zijn, waar dit normaal naar schatting 20.000 mensen zijn. Reserveringen liepen via Herdenkingopdedam.nl.

Veiling

Niet iedereen die een reservering maakte, bleek de intentie te hebben ook echt naar de herdenking te komen. Op dezelfde dag kwamen meerdere ‘tickets’ online op platformen zoals Marktplaats. Eén verkoper koos zelfs voor een veiling, in de hoop er een zo hoog mogelijk bedrag uit te slepen.

Joodse organisaties reageren onthutst. “De Dodenherdenking misbruiken voor je eigen portemonnee, wat ben je dan verkeerd bezig. Slecht zelfs,” stelt het Centraal Joods Overleg.

“Wat bizar en respectloos. Er zijn mensen in staat om zelfs hun moeder te verkopen, als ze daar lekker aan kunnen verdienen,” voegt voormalig Cidi-directeur Ronny Naftaniel toe. “Het idee dat je je überhaupt moet registeren om op de Dodenherdenking aanwezig te zijn, staat me trouwens helemaal niet aan. Registratie was in de Tweede Wereldoorlog voor Joden het voorportaal van de dood. Registratie is een verkeerde beeldvorming op deze dag.”

Zo snel mogelijk verwijderen

Marktplaats is ‘op de hoogte gebracht van een aantal advertenties’, bevestigt woordvoerder Maaike Veeling. “In het kader van de veiligheidsoverwegingen die ten grondslag liggen aan het verplichte gebruik van tickets voor de Nationale Dodenherdenking op de Dam, laten wij de (door)verkoop van deze tickets niet toe op ons platform. Wij zullen dergelijke advertenties zo snel mogelijk verwijderen.”

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei houdt nauwlettend in de gaten of er de komende dagen nog advertenties op Marktplaats verschijnen.

TicketSwap

Ook op platform TicketSwap was donderdag te zien dat elf mensen op zoek waren naar een kaartje voor de Nationale Herdenking. Er werden echter geen tickets aangeboden of verkocht via het platform, en TicketSwap heeft de pagina van het evenement inmiddels offline gehaald.

Bij aankomst op de Dam wordt de reservering gescand. Van kledingvoorschriften of een verbod op bepaalde kleding is geen sprake. Alleen als mensen overduidelijk uit zijn op een verstoring of een demonstratie kan hun de toegang tot de Dam worden ontzegd. Het comité zegt dat de bezoekers die zich aanmelden niet gescreend zullen worden. Ze moeten een naam en e-mailadres opgeven, waarna zij het toegangsbewijs ontvangen. “Dat is het minimale wat nodig is voor een reservering.”

‘Geen modepolitie’

De gemeente Amsterdam wil ‘te allen tijde voorkomen’ dat mensen in paniek raken of dat er conflicten ontstaan waaruit onlusten kunnen volgen. “Dat verstoort de waardigheid van de herdenking en de vrijheid en het grondrecht van de mensen die op de Dam staan,” aldus burgemeester Femke Halsema. “Maar het is onmogelijk om iedereen te controleren, er is geen modepolitie.”

Er wordt met name gelet op groepen die overduidelijk uit zijn op verstoring of een demonstratie, bijvoorbeeld omdat ze allemaal hetzelfde shirt dragen of vlaggen meebrengen.

Halsema stelt dat de extra maatregelen niet in strijd zijn met de Wet openbare manifestaties (Wom), in reactie op kritiek daarop van meerdere hoogleraren. Volgens haar is de herdenking zelf een manifestatie, waarbij mensen gebruikmaken van hun vrijheid van meningsuiting door gezamenlijk te herdenken. Over de extra maatregelen zei ze: “Ik hoop dat het eenmalig is.”

Luister naar de podcast Amsterdam wereldstad:

Video wordt geladen...