Luister naar

Coalitiepartijen ‘laten elkaar heel’

Nieuws
Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie ‘laten elkaar heel’ op moeilijke thema’s, zoals medische ethiek. Het is daarom niet waarschijnlijk dat zij instemmen met een voorstel van GroenLinks en PvdA, om huisartsen de abortuspil te laten verstrekken.
Gerard Beverdam Sjoerd Mouissie
zaterdag 22 september 2018 om 03:00

Den Haag

Dat blijkt uit het tweede deel van de Algemene Politieke Beschouwingen, vrijdag. Rutte wil ‘niet hard ja of nee’ zeggen op de vragen van Lodewijk Asscher. Zijn PvdA heeft, samen met GroenLinks, een wetsvoorstel ingediend waardoor de abortuspil alsnog bij de huisarts te krijgen is. De coalitiepartijen besloten een soortgelijk wetsvoorstel van het vorige kabinet juist van tafel te halen.

Maar volgens Asscher deed de coalitie dat met ‘administratieve argumenten’: de Raad van State was kritisch, de huisartsen vreesden een grote administratieve plicht. ‘Maar als die bezwaren weggenomen zijn, worden liberale partijen dan door coalitiedruk gedwongen tegen te stemmen?’ Hiermee doelt Asscher op de ChristenUnie, die veel moeite heeft met het voorstel. De PvdA-leider zou zich zelfs kunnen voorstellen dat het wetsvoorstel ‘overeenkomt met de wensen van de christelijke partijen’: meer voorlichting en daardoor minder onbedoelde zwangerschappen.

Volgens Rutte moet het voorstel in de coalitie ‘stap voor stap’ behandeld worden. ‘Uit de kabinetsformatie en andere debatten weten we hoe gevoelig dit bij de ChristenUnie ligt.’

Rutte erkende dat de coalitiepartijen niet hard hebben afgesproken dat ze tegen het voorstel zullen stemmen. ‘Maar het is wel zo dat we elkaar heel laten, en dat het dus niet automatisch helemaal een vrije kwestie is. We hebben met elkaar rekening te houden.’ Overigens gebeurde dat in het vorige kabinet, met Asscher als vicepremier ook, aldus Rutte.

afwachtend

Tijdens het debat reageerden de coalitiepartijen afwachtend op de klimaatafspraken die het kabinet wil maken. Nederland heeft een hoge ambitie: de CO2-uitstoot moet in 2030 55 procent minder zijn dan in 1990. CDA-leider Sybrand Buma wil van Rutte horen of andere Europese landen die lat ook zo hoog leggen.

Die zijn er zeker, zegt Rutte, die ze echter niet wil noemen. Dat zou onderhandelingen ‘in de wielen rijden’. Zo is bekend dat Duitsland grote moeite heeft met de maatregelen.

Buma is er niet gerust op. ‘Ik had gehoopt dat uit de contacten van de afgelopen tijd veel duidelijker zou zijn geworden dat landen gewoon meedoen. Dat valt tegen en dat vind ik een zorg.’ De CDA-leider vreest dat Nederland in z’n eentje voorop gaat lopen. Ook VVD en D66 zouden dat niet graag zien gebeuren.

De coalitiepartijen dienden het voorstel in om in 2019 eenmalig 40 miljoen euro extra aan de publieke omroep te geven. Daarvoor moet de omroep wel een visie voor de lange termijn opstellen, en duidelijkheid geven over hoe het geld besteed wordt.

Premier Rutte heeft moeite met het te gemakkelijk trekken van de portemonnee. ‘Wat te vaak in het verleden is gebeurd – er was een probleem en we doen er nog wat geld bij – werkt niet.’ Door dalende reclameinkomsten moet de publieke omroep bezuinigen. Het tekort loopt volgend jaar op tot zo’n 60 miljoen euro.

onderzoek naar contracten winkeliers

Het kabinet onderzoekt of voorkomen kan worden dat winkeliers via huurcontracten gedwongen worden mee te doen aan koopzondagen. Ook komt er een overzicht van hoe vaak dit gebeurt. Die toezegging deed premier Mark Rutte vrijdag na vragen van SGP-leider Kees van der Staaij, die overigens bijval kreeg van Geert Wilders (PVV) en Alexander Pechtold (D66). Volgens hen is het risico groot dat winkeliers die niet op zondag open willen, uiteindelijk niet meer in winkelcentra terechtkunnen. Tot nu stelde Rutte dat de overheid niet moet ingrijpen in vrije contracten, zoals die tussen winkeliers en eigenaren van winkelcentra.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
NSC-leider Pieter Omtzigt, donderdag voor aanvang van de formatiegesprekken. Zijn partij gaat het volgens de opiniepeiling van Ipsos I&O niet goed doen bij de Europese verkiezingen op 6 juni.

Pieter Omtzigts NSC op nul zetels in peiling voor de Europese verkiezingen, net als de ChristenUnie

Nieuw Sociaal Contract staat op nul zetels in de nieuwste peiling voor de Europese verkiezingen. Van de NSC-kiezers bij de Kamerverkiezingen in november zegt op dit moment slechts 16 procent opnieuw NSC te gaan stemmen.

Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.