Direct naar artikelinhoud
Lijstje

Deze albums neemt zanger Martin Buitenhuis mee naar een onbewoond eiland

Martin Buitenhuis (55) is zanger van Van Dik Hout. De popgroep viert binnenkort het dertigjarige bestaan van hun hit Stil in Mij met een uitverkocht jubileumconcert in Afas Live. Naar een onbewoond eiland neemt hij deze albums mee.

Martin BuitenhuisBeeld Jeroen Zondag

1. Frank Black: Honeycomb (2005)

“Frank Black werd bekend met The Pixies, maar nam dit album solo op in Nashville met bekende sessiemuzikanten als Reggie Young, de gitarist van Elvis Presley. Ik wil geen enkel nummer op deze plaat doorspoelen, dat gebeurt niet vaak. Ik draai het album nog zeker vijf tot tien keer per jaar. Ik snap niet dat niet iedereen dit kent.”

2. Emil Gilels: Sonatas by Scarlatti (1955)

“Ik houd heel erg van klassieke pianomuziek. Van componist Scarlatti zijn vrijwel alleen zijn sonates bewaard gebleven. De rest van zijn oeuvre is waarschijnlijk bij een aardbeving verloren gegaan. Maar die sonates zijn genoeg om onsterfelijkheid te bereiken. De uitvoering van Gilels is mijn favoriet. Ik hoor er elke keer nieuwe dingen in.”

3. The Rolling Stones: Beggars Banquet (1968)

“Toen ik klein was, vond ik The Stones maar een enge band. Mijn broers hadden een elpee van Goats Head Soup, met een insteekposter van een afgehakte geitenkop. De stem van Mick Jagger vond ik satanisch. Maar Dave Rensmaag, gitarist van Van Dik Hout, overtuigde me dat het toch wel een van de allerbeste bands ooit is. Dit album doet me denken aan mijn tienerjaren, en het ontstaan van Van Dik Hout.”

4. Maurizio Pollini: Chopin: Nocturnes (2005)

“Ik twijfelde of ik een tweede klassieke plaat wilde meenemen, maar dit is misschien wel de mooiste muziek ooit gemaakt. Klassieke muziek kan op veel manieren worden geïnterpreteerd, maar als Pollini speelt lijkt dat niet meer te gelden. Het is zo overtuigend, bijna bovenmenselijk. Ook live was het fenomenaal.”

5. The Beatles: Let It Be (1970)

“Ik twijfel of ik niet toch Nevermind van Nirvana of Harvest van Neil Young wil kiezen als laatste plaat, maar het wordt Let It Be. Toen ik jong was en in bed lag, hoorde ik beneden een keer iemand het nummer Across the Universe draaien. Ik wist niet wat ik hoorde, zo ongelofelijk mooi. Ik heb toen twee dagen lang alle elpees in het huis geluisterd, op zoek naar dat nummer. Toen ik het vond, herkende ik het meteen. Alle spanningen binnen The Beatles hebben geen enkele invloed gehad op het eindresultaat. Het laat zien hoe ongenaakbaar natuurtalent is.”

Op 18 mei geeft Van Dik Hout een concert in Afas Live. Later dit jaar volgt een clubtour door Nederland