Luister naar

Onvrede over loon gehandicapten

Nieuws
Het verzet tegen de plannen van het kabinet over de beloning van arbeidsgehandicapten groeit. In de Tweede Kamer lieten betrokkenen, vakbonden, wetenschappers en ­gemeenten woensdag weinig heel van het initiatief.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
donderdag 19 april 2018 om 03:00

Den Haag

‘Wij verwachten geen effect op de werkgelegenheid’, meldt deskundige Patrick Koot van het Centraal Planbureau tijdens de ruim drie uur durende hoorzitting. ‘Gehandicapten die nu werknemer zijn, worden uitkeringsgerechtigden die bijverdienen’, aldus Kitty Jong van vakbond FNV. Een vertegenwoordiger van het College voor de Rechten van de Mens herhaalt het standpunt dat de nieuwe regels discriminatie zijn.

Amber Bindels van actiegroep Wij staan op! vreest dat werknemers in een rolstoel, zoals zij, er weer op achteruitgaan. ‘Maar ik kan mijn handicap niet uitzetten.’ Of, zoals iemand van de vereniging van sociale diensten het verwoordt: ‘Je kunt wel uit de bijstand gaan, maar niet uit je handicap.’

De enige groep die enigszins blij is met het kabinetsvoorstel, zijn de werkgevers. Zij pleiten al langer voor een eenvoudiger regeling om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. ‘Er haken bedrijven af omdat ze al het papierwerk niet zien zitten.’ Maar toch: ook voor hen is de loondispensatie ‘niet heilig’. ‘We willen meer mensen met een beperking aan het werk helpen. En dat niemand erop achteruitgaat.’

onder het minimumloon

Nu betalen werkgevers arbeidsgehandicapten nog een normaal salaris, volgens de cao. Via een subsidie krijgen de bedrijven een deel van de loonkosten terug. In de plannen van staatssecretaris Tamara van Ark (ociale Zaken) krijgen werkgevers ‘loondispensatie’: toestemming om arbeidsgehandicapten minder te betalen dan het minimumloon.

Dat lagere salaris, gebaseerd op de productiviteit van de werknemer met een beperking, wordt door de gemeente aangevuld met een uitkering – tot het niveau van het minimumloon. Hierdoor vallen zij onder de regels van een uitkering, waardoor ze bijvoorbeeld geen eigen spaargeld of een verdienende partner mogen hebben. Ook kunnen ze geen aanvullend pensioen meer opbouwen.

De Tweede Kamer debatteert volgende week – waarschijnlijk donderdag – over het wetsvoorstel van Van Ark. Oppositiepartijen GroenLinks en SP zijn zeer kritisch, zeker na de hoorzitting van woensdag. Bij de coalitie leidt de enorme hoeveelheid kritiek tot vragen, vooral bij D66 en de ChristenUnie. Het CDA en de VVD wachten het debat af. Vooralsnog geldt: afspraak (in het regeerakkoord) is afspraak. <

‘boodschap is helder’

‘Ik denk dat onze boodschap wel is aangekomen’, zegt Eelco Martens van de actiegroep Wij staan op! Martens, die in een rolstoel zit, is medewerker van het Nederlands Dagblad en was woensdag aanwezig in de Tweede Kamer.

Na de hoorzitting met deskundigen voerde de ­actiegroep ook nog gesprekken met ­partijleiders Lilian Marijnissen (SP) en Jesse Klaver (GroenLinks). ‘Het gesprek met Klaver ging vooral over wat de nieuwe regels doen met je eigenwaarde’, aldus Martens. ‘Want eigenlijk zorgt het kabinet voor een soort tweederangs werknemers. In Nederland hoeft niemand anders zijn productiviteit te bewijzen. Wij krijgen veel minder betaald voor hetzelfde werk. Dat is ontzettend slecht voor je eigenwaarde. Het is alsof we blij moeten zijn dat we mogen meedoen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
NSC-leider Pieter Omtzigt, donderdag voor aanvang van de formatiegesprekken. Zijn partij gaat het volgens de opiniepeiling van Ipsos I&O niet goed doen bij de Europese verkiezingen op 6 juni.

Pieter Omtzigts NSC op nul zetels in peiling voor de Europese verkiezingen, net als de ChristenUnie

Nieuw Sociaal Contract staat op nul zetels in de nieuwste peiling voor de Europese verkiezingen. Van de NSC-kiezers bij de Kamerverkiezingen in november zegt op dit moment slechts 16 procent opnieuw NSC te gaan stemmen.

Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.